Abe: Postigli smo dogovor sa Estonijom, Litvanijom i Letonijom

14.1.2018 1:14:15
Broj pregleda: 53
Podeli Tvituj Podeli na G+

Japanski premijer Šinzo Abe izjavio je danas u Rigi da je njegova zemlja postigla dogovor sa Estonijom, Litvanijom i Letonijom o jačanju ekonomskih i političkih odnosa.

Abe i letonski premijer Maris Kučinskis rekao je da su informaciona tehnologija, saobraćaj i medicina oblasti u kojima Japan vidi najveći potencijal u baltičkim državama, prenosi AP.

Abe je pohvalio terentnu luku u Rigi kao uspešan centar transporta i logistike”, koji će omogućiti snadbevačima iz Azije da isporuče robu u tom regionu.

Letonija je druga stanica u okviru šestodnevne evropske turneje Abea, koja je započela ranije danas u Estoniji.

Abe će posetiti i Litvaniju, a zatim Bugarsku, Srbiju i Rumuniju. On je prvi japanski premijer koji posećuje te države.

Japanski premijer je ranije danas u Estoniji, na prvoj stanici svoje evropske turneje, rekao da želi jačanje ekonomskih odnosa sa tom zemljom, koja se pokazala uspešnom u integrisanju digitalnih tehnologija u sve aspekte života građana.

Kjodo napominje da Tokio želi da ojača ekonomske odnose sa Evropom, pošto su krajem prošle godine EU i Japan finalizovali pregovore o sporazumu o slobodnoj trgovini, kojim bi se stvorila jedna od najvećih ekonomskih zona u svetu, a koji treba da stupi na snagu već početkom 2019. godine.

Pročitajte još:

Agencija ukazuje da su od šest zemalja koje Abe posećuje, pet članice EU, dok Srbija vodi prustupne pregovore.

Sa Abeom su u Evropu doputovali predstavnici 31 japanske kompanije iz oblasti trgovine, proizvodnje auto-delova, logistike i drugih poslova.

Abe će, takođe, zatražiti saradnju evropskih država u jačanju pritiska na Severnu Koreju, kroz zahteve za hitnu primenu rezolucija Saveta bezbednosti UN, kažu u tom japanskom ministarstvu.

U nedelju, japanski premijer treba da otputuje u Sofiju, gde će razgovarati o primeni sporazuma o slobodnoj trgovini sa EU, pošto Bugarska u prvoj polovini ove godine predsedava EU.

Abe stiže u Srbiju u ponedeljak 15. januara, u popodnevnim satima, gde će mu domaćin biti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On će zatim posetiti Rumuniju, da bi se u sredu vratio u Japan.
Povezane vesti