Albanci ne pitaju šta košta: Među lobistima za nezavisno Kosovo jedan TRGOVAC ORUŽJEM i

10.6.2018 11:15:44
Broj pregleda: 56
Podeli Tvituj Podeli na G+

Albanski lobisti ne žale milione kako bi i novu Trampovu administraciju pridobili, kao i Klintonovu i Obaminu.

Oni su finansijski moćni još od devedesetih godina, kada su započeli projekat nezavisnog Kosova. Što je najbitnije, pragmatični su, pa se lako prilagode kako demokratskoj, tako i republikanskoj administraciji, odnosno kako Klintonovom i Obaminom, tako i Trampovom kabinetu.

Motivi za njihovu nesebičnu” pomoć Kosovu su razni, kod nekih je u pitanju uverenje da je njihova borba pravedna, ali čini se da je u mnogim slučajevima u pitanju činjenica da su od podrške više nego dobro profitirali.

Prištinske vlasti to znaju i ne žale novac, jer je njihova misija svih ovih godina sasvim jasna nezavisno Kosovo. Lobiste su imali svuda, od firmi koje se tim poslovima bave, preko biznismena, američkih senatora i kongresmena, i to su svim administracijama od republikanske Bušove, preko demokratske Klintonove, demokratske Obamine, do republikanske Trampove.

U galeriji možete pogledati ko su sve albanski lobisti.

Glavni prikupljač fondova za američkog predsednika Donalda Trampa, lično je lobirao kod njega u aprilu u ime kosovske vlade. Balard je kratko pričao sa Trampom o odnosima s Kosovom i izneo mu poziv kosovskog ambasadora da se sretne s predsednikom ove jednostrano proglašene države Hašimom Tačijem, stoji u izveštaju američkog Ministarstva pravde.

Sastanak se dogodio 20. aprila dok je Tramp provodio vikend u odmaralištu Mar-a-Lago. Razgovoru su prisustvovali i Džoni DeStefano, glavni Trampov pomoćnik, i Kit Kelog, penzionisani general potpukovnik i aktuelni savetnik za nacionalnu bezbednost potpredsednika SAD Majka Pensa.

Balard je izgradio značajnu praksu u inostranstvu otkako je prošle otvorio kancelariju. On je lobirao za klijente kao što su vlada Azerbejdžana, Dominikanska Republika, Kosovo, Katar i Turska. U izveštaju se takođe vidi da se Balard sreo sa guvernerom Floride Rikom Skotom u aprilu u ime katarske vlade.

Bivši diplomata Vilijam Voker prošle godine je bio u centru srpske javnosti zbog svojih izjava o tome kako ima plan za veliku Albaniju. Njega je srpski premijer tada nazvao velikoabanskim lobistom.

Cilj projekta na kojem radim je za sve Albance, na Kosovu, u dijaspori, u Albaniji. Radim na zajedničkom projektu na njihovom ujedinjenju. Albanci u svetu su bili ujedinjeni devedesetih isključivo u svrhu oslobađanja Kosova. Bio sam sa njima kada su proglasili nezavisnost. Albanci su dobili i došli su zajedno da slavimo, sada je vreme posle nezavisnosti, za poslednji korak, da svi budemo zajedno, da se ostvari ovo dostignuće rekao je ranije Voker.

Voker je široj javnosti postao poznat kao šef misije OEBS na Kosovu koja je svojim radom i izveštavanjem tokom sukoba 1998. i 1999. godine, uticala na formiranje međunarodnog javnog mnjenja da tadašnju SR Jugoslaviju treba bombardovati, što se kasnije i dogodilo.

Jedan od važnih igrača” u SAD sasvim sigurno je i nekadašnji čelnik partije Samoopredeljenje” Fljorin Krasnići. Do bogatstva je došao trgujući oružjem u SAD, snažno je podržavao borbu za nezavisnost Kosova, a nakon što je ona praktično izborena, vratio se u “domovinu” gde je postao vlasnik “Kosova Steel Group”, nekadašnje “Zastavine” fabrike auto-delova.

Jednu od važnih uloga u kosovskom lobiranju ima njujorški biznismen Heri Bajraktari koji se još 2007. godine javno hvalio da je svojim novcem i uticajem lobirao za priznavanje Kosova.

U poslednje vreme, biznismen koji je milionsko bogatstvo stekao trgovinom nekretninama na Istočnoj obali SAD, bavio se pitanjima demarkacije granice Kosova sa susedima”, ali i Zajednicom srpskih opština, odnosno odlaganjem njenog formiranja, pisali su početkom godine kosovski mediji.

On je američki kongresmen, koji se krajem marta 2017. godine javno se založioi da Kosovo formira vojsku. On je tada rekao da su SAD trenutno protiv formiranja vojske Kosova, ali i zatražio da taj stav što pre bude promenjen.

Kosovo je s ponosom postalo najjači podržavalac SAD u Evropi, sa podrškom koja dostiže 85 odsto rekao je Engel, dodavši da je u više navrata posetio Kosovo i ocenio da ljudi tamo iskreno vole Amerikance i sve američke stvari”.

Za albanski lobi vezuju se zvučna imena poput Bila i Hilari Klinton. Hilari je podršku Kosovu preuzela od supruga, i nastavila je u Obaminoj administraciji. Zbog toga što su oboje bili veoma pozitivno nastrojeni prema Kosovu, i podržali sve što se tamo radilo, zaključno sa samoproglašenom nezavisnošću, dobili su veliku zahvalnost, koja se između ostalog ogledala u ulicama i spomenicima koji nose njihov lik i imena.

Niko nije bio iznenađen time što bivša američka državna sekretarka Medlin Olbrajt, koja je inače imala jednu od ključnih uloga u Klintonovoj administraciji, iz sve snage podržava kosovsku nezavisnost, tim pre što je njena kompanija Olbrajt grup” stala iza jednog od vodećih mobilnih operatera na teritoriji KiM Ipko neta”. Govorilo se i o tome da je Olbrajtova želela da kupi i poštu i telekomunikacije Kosova.

Malo ko, naročito za vreme bombardovanja Srbije 1999. godine, nije čuo za sada već penzionisanog NATO Generala Veslija Klarka.

Međutim, kada je skinuo vojnu uniformu, Klark je ušao u odelo biznismena i rukovodio kanadskom energetskom korporacijom Enviditi”, i tražio baš od prištinskih vlasti licencu za istraživanje rezervi uglja od kojih bi se proizvodila sintetička nafta.

Spekuliše se da se na listi albanskih lobista našao i Marti Ahtisari, nekadašnji diplomata i specijalni izaslanik UN za status Kosova. Priča se da će upravo on, zajedno sa Olbrajtovom, biti deo tima čiji je zadatak da utiču na EU, da pristisne Beograd na brži tempo pregovora sa Prištinom, koji bi potom rezultirao potisivanjem sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.
Povezane vesti