Americi će biti isporučen ruski gas

12.1.2018 12:16:03
Broj pregleda: 18
Podeli Tvituj Podeli na G+

Americi će biti isporučen ruski gas sa Jamala”, a razlog je nagli porast cene ovog energenta na istočnoj obali SAD do neverovatnih 6.300 dolara za hiljadu metara kubnih, zbog snežne oluje.

Dnevnik Komersant” navodi da će SAD biti isporučena prva serija tečnog prirodnog gasa iz projekta Jamal”.

Tanker Gaselis”, koji pripada francuskoj kompaniji Endži”, trebalo bi da preveze gas iz britanske luke Ajl ov Grin do američkog terminala Everet”, koji se nalazi u blizini Bostona.

Vlasnik gasa je, pri isporuci u luci Sabeta, bila malezijska kompanija Petronas”, a zatim je bio preprodavan, moguće i više puta.

Ipak, prema rečima nekoliko sagovornika, tanker Gaselis” prevozi gas ruskog porekla.

Tanker treba da stigne u SAD 22. januara, a taj teret je prva uvozna pošiljka koja će doći u Everet”, još od 2014. godine.

Tanker je postavljen na utovar u britanskoj luci nakon što je tamo krajem decembra istovaren tanker Kristof de Maržeri” sa prvom pošiljkom ruskog tečnog prirodnog gasa.

Ruski eksperti iz oblasti energetike navode da su Amerikanci zbog spleta okolnosti bili primorani da uvezu gas, ali da to neće biti dugoročan trend.

Međutim, ovaj presedan je, kako navode stručnjaci, pokazao fleksibilnost isporuka ruskog gasa celom svetu faktički, gas sa Arktika može biti profitabilan i brzo dostavljen kako u Veliku Britaniju, tako i u SAD.

Kako navode ekspert, ovo snabdevanje je potpuno u suprotnosti sa strategijom razvoja američkog tržišta, prema kojoj SAD treba da postanu glavni izvoznik tečnog prirodnog gasa.

Ova situacija pokazuje da su sve priče o tome da će SAD postati najveći igrač na tržištu tečnog prirodnog gasa preuveličane

Američki predsednik Donald Tramp prijeti da će preplaviti Evropu jeftinim gasom i da će je spasiti od ruske zavisnosti, ali SAD još uvijek nisu u stanju da obezbede ni svoje potrošače, navodi list.
Povezane vesti