Austrijski diplomata poručuje: Pomirite se s tim da je Kosovo nezavisno, a ovako vidi REŠENJE

14.6.2018 9:16:06
Broj pregleda: 41
Podeli Tvituj Podeli na G+

Kosovska nezavisnost je nepovratna činjenica i Srbija i Rusija tu realnost moraju da prihvate. Najizgledniji scenario je da se pregovori završe normalizacijom odnosa bez formalnog priznanja, kaže austrijski diplomata Albert Rohan, svojevremeno zamenik Martija Ahtisarija.

Rohan u intervjuu portalu Autonomija” kaže da očekuje da će Beograd i Priština nastaviti pregovore zato što moraju svoje odnose da reše i zato što nikakav alternativni proces ne postoji”.

Meni se čini da je najizgledniji scenario onaj o normalizaciji odnosa bez formalnog priznanja. Pre 11 godina bilo je reči o nemačko-nemačkom sporazumu iz &70-ih kao modelu za Kosovo, ali je to Beograd odbio. Sada bi možda taj model bio prihvatljiv obema stranama naveo je on.

Austrijski diplomata ovde misli na sporazum iz 1972, koji je doveo do normalizacije odnosa tadašnjih Istočne i Zapadne Nemačke. Dve Nemačke su tada priznale jedna drugu kao suverene države i otvorile uzajamna diplomatska predstavništva – stalne misije” – ali nisu uspostavile i formalne diplomatske odnose na nivou ambasadora. Sporazum je otvorio vrata drugim zemljama da ih priznaju, a 1973. dve Nemačke su postale i članice Ujedinjenih nacija.

ZSO nije ništa posebno”

U aktuelnom pregovaračkom procesu između Beograda i Prištine najviše trenutno zapinje oko ustupaka srpskoj strani i formiranja predviđene Zajednice srpskih opština na Kosovu. Albert Rohan smatra da ta zajednica neće biti ništa posebno.

 Hašim Tači, Federika Mogerini i Aleksandar Vučić

Španski stav je razočaravajuć”

I dok se od Srbije očekuje da normalizuje odnosa sa Prištinom, sa ili bez formalnog priznanja nezavisnosti Kosova, ostaje činjenica da kosovsku nezavisnost nisu priznale ni sve zemlje članice Evropske unije, među kojima je naijstaknutija Španija. Rohan smatra da takva pozicija Madrida samo otežava stvar, kako u regionu tako i u Briselu, koji, kako je nedavno rekao, i dalje iskreno želi da uključi balkanske zemlje u EU.

Španski stav oko Kosova je zaista razočaravajuć zato što ne postoji nikakva analogija sa Katalonijom. Autonomija Katalonije nikada nije dovedena u pitanje, Kataloncima prava nikada nisu bila uskraćena, tamo nije bilo nikakve međunarodne intervencije, nikakvog učešća Ujedinjenih nacija. Španija je trebalo da prizna Kosovo, svesna svih razlika između ove dve situacije. Osim toga, položaj Španije i još četiri zemlje koje nisu priznale Kosovo otežava obećano uključivanje regiona u evropske integracione procese, kao što otežava i onim umerenijim strujama u Beogradu da rade ka normalizaciji odnosa sa Kosovom istakao je on.

I na kraju, Albert Rohan komentariše pozicije Rusije i SAD u razrešenju kosovskog čvora. On smatra da eventualno priznanje kosovske nezavisnosti u Beogradu neće automatski uticati na Moskvu.

Nije nemoguće zamisliti da u nekom trenutku Srbija pristane na članstvo Kosova u UN, a da Rusija – iz svojih razloga – nastavi da ga blokira. Što se SAD tiče, one više ne igraju vodeću ulogu na Balkanu već uglavnom podržavaju ono što radi EU zaključio je austrijski diplomata u izjavi za Autonomiju”.
Povezane vesti