BAHATI MILIONER UBIO RETKU ŽIVOTINJU Baš me briga, ubiću ih još 150

25.7.2018 16:48:10
Broj pregleda: 1510
Podeli Tvituj Podeli na G+

Jedan od najbogatijih Islanđana, multimilioner Kristjan Loftson, čija je kompanija ubila retkog kita, navodno se zakleo da će ih ubiti još. Šokantne fotografije koje su objavili aktivisti za zaštitu kitova Sea shepherd” pokazuju kako radnici Loftsonove kompanije kasape leš kita koga su ulovili ranije ovog meseca u moru kod obala Islanda, piše Independent”.

Radi se o 22. kitu koga je ulovila Loftsonova kompanija Hvalur hf”od 20. juna 2018.

Isprva se mislilo da je ubijeni kit pripadnik ugrožene vrste plavog kita, koga je zakonom zabranjeno loviti.

Međutim, DNK analiza je pokazala da se radi o retkom hibridu plavog kita i kita perajara, (druge najveće vrste morskog sisara nakon plavog kita).

Kada lovimo mi vidimo damo leđa kita pa nam je izgledao kao kit perajar. Plave kitove stalno viđamo i njih ne diramo rekao je Loftson.

Iako je prema islandskom zakonu dozvoljeno ubijanje ovakvih hibrida, njihovim mesom je zabranjeno trgovati u zemlji, pa će ono verovatno biti poslato u Japan gde se u restoranima služi kitovo meso.

Aktivisti za zaštitu životinja su pozvali na hitnu zabranu lova na kitove u Islandu.

Sigurstin Mason, islandski predstavnik Međunarodnog fonda za zaštitu životinje je rekao da ubijanje hibrida kitova pokazuje koliko je teško lovcima da identifikuju koju zapravo vrstu love.

Rezultat toga je da na kraju retke i zaštićene vrste stradaju kao kolateralna šteta lova koji nije neophodan i nije popularan. Pozivamo na hitan i konačan kraj ove prakse kako bi se sprečilo dalje nanošenje štete ugroženim vrstama koje igraju ključu ulogu u morskom ekosistemu rekao je on.

Međutim, Loftsona nije odvratila međunarodna osuda.

On je rekao da ima da ispuni kvotu od 161 ulovljenih kitova za ovu godinu i da će ih zato uloviti još 150.
Povezane vesti