BELA KUĆA O TRAMPU "Predsednik ostaje posvećen miru kao i uvek"

14.12.2017 0:48:07
Broj pregleda: 111
Podeli Tvituj Podeli na G+

Bela kuća saopštila je danas da američki predsednik Donald Tramp ostaje posvećen miru kao i uvek”, a to je poručila nakon što su Palestinci saopštili da više neće prihvatiti ulogu SAD u mirovnom procesu sa Izraelom.

Visoki zvaničnik Bele kuće rekao je da je takva retorika godinama sprečavala mir” i da nije iznenađujuća, prenosi AP.

Bela kuća će ostati snažno angažovana u naporima da sačini plan koji će ići u korist i izraelskom i palestinskom narodu”, rekao je isti zvaničnik.

On je naveo da će Trampova administracija obelodaniti taj plan kada bude spremna i kada dođe pravi trenutak za to”.

Zvaničnik Bele kuće nije želeo da bude imenovan, u očekivanju zvaničnog saopštenja Bele kuće.

Palestinski predsednik Mahmud Abas kritikovao je ranije danas Trampovu odluku da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela i istakao da SAD više nisu podobne da budu posrednik.

Abas je, na sastanku Organizacije za islamsku saradnju (OIC) u Istanbulu, nazvao najvećim zločinom” i flagrantim kršenjem međunarodnog prava” to što je administracija američkog predsednika Donalda Trampa priznala Jerusalim za prestonicu Izraela.

Pročitajte još:

Abas je istakao da, posle takve odluke, Palestinci od sada pa nadalje”, neće prihvatiti ulogu bilo koje vrste SAD u mirovnom procesu sa Izraelom, dodavši da je neprihvatljivo da SAD imaju ulogu u bliskoistočnom mirovnom procesu jer su pristrasne i drže stranu Izraelu”.

Jerusalim jeste i uvek će biti glavni grad Palestine poručio je Abas na vanrednom sastanku lidera muslimanskih zemalja u Istanbulu.

U Deklaraciji usvojenoj na današnjem samitu 57-člane OIC, muslimanske zemlje su odbacile i osudile Trampovu odluku da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela, i pozvale svet da prizna istočni Jerusalim kao prestonicu palestinske države.

Istanbulskom deklaracijom, OIC proglašava američku odluku o Jerusalimu ništavnom”, a Trampa poziva da tu odluku preispita i odbaci je kao nezakonitu odluku koja bi mogla da dovede do haosa u regionu”.

U Deklaraciji se zemlje koje još nisu priznale Palestinu pozivaju da to učine, a ceo svet se poziva da prizna istočni Jerusalim kao njenu prestonicu”.
Povezane vesti