BESKUĆNIK, OPTUŽENIK, KOMPOZITOR Ovi političari su nekada “ispadali iz televizora”, a

11.6.2018 8:15:58
Broj pregleda: 54
Podeli Tvituj Podeli na G+

Nekada su “ispadali” iz televizora, frižidera, i svih mogućih kućnih aparata, i skoro da nije bilo dana kada ih nismo čuli ili videli. Ako to nije bilo na nekom javnom događaju, vodili su računa da se oglase bar nekim saopštenjem.

Naravno, reč je o političarima koji su u svoje vreme dominirali što medijskom što političkom scenom, i koji su posle smena prošloh vlasti sa nje jednostavno “nestali”.

“Blic” vam otkriva gde su neki od njih i šta danas rade.

Svojevremeno je bio jedan od najprisutnijih političara na srpskoj javnoj sceni. Bio je osnivač ekspertske organizacije G17, zatim lider Ujedinjenih regiona Srbije (URS), ministr finansija u vladi Vojislava Koštunice, ministar ekonomije u dva mandata Iz politike je “nestao” pre nekoliko godina kada URS nije prešao cenzus. Međutim, jedno vreme je u vladi Srbije bio zadužen za saradnju sa UAE, a danas je član Upravnog odbora ruske “Sberbanke”.

Svima je dobro poznato da je svirao i komponovao muziku i, ako je suditi pominjanju od strane raznih pop i folk pevača, to i danas radi.

Bivša ministarka pravde u vladi Mirka Cvetkovića nije se previše eksponirala javno, ali malo ko je zaboravio da je za njenog mandata urađena kritikovana reforma pravosuđa iz 2009. godine. Nakon promene vlasti 2012. godine postaje poslanica u Narodnoj skupštini, ali podnosi ostavku, a neko vreme nakon toga i DS, kada odlazi za bivšim šefom demokrata Borisom Tadićem u njegovu novoformiranu stranku SDS, čija je bila i poslanica. Međutim, na poslaničko mesto podnosi ostavku 2015. godine, i angažuje se na regionalnom projektu za procesuiranje ratnih zločina koji se sprovodi pod pokroviteljstvom UN-a. Iako je želela da se bavi advokaturom, imala je problema jer je subotički ogranak Advokatske komore Vojvodine bio protiv njenog upisa u imenik advokata. Prema poslednjim informacijama radi kao viši savetnik u Tužilaštvu za ratne zločine.

Ministar u vladi Zorana Đinđića, a nakon toga i još nekoliko puta na ministarskoj funkciji, danas je zaposlen u francuskoj investicionoj banci “Lazard”. Đelić je bio i glavni pregovarač sa Evropskom unijom. U javnosti se može videti s vremena na vreme, ali vrlo retko, ali se pre nekoliko dana slikao u prostorijama DS, gde je podržao Branislava Lečića za predsednika DS na predstojećim unutarstranačkim izborima.

Po odlasku sa ministarske funkcije (zaštita životne sredine), Dulić se suočio sa optužbama za zloupotrebu službenog položaja, za šta je i osuđen u prvom stepenu prošle godine na 3,5 godine zatvora.

U međuvremenu, zaposlio se na određeno vreme na Klinici za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju Kliničkog centra Vojvodine, gde radi kao ortoped.

Bišvi premijer Srbije, i dok je bio na toj funkciji, nije se previše eksponirao u javnosti. Neki će reći, kako je došao tako je i otišao, tiho, bez velike pompe. Nakon vlade Srbije, nastavio je da radi kao konsultant Svetske banke u Sektoru za razvoj privatnog sektora u zemljama istočne Evrope i centralne Azije. Iako je formalno u penziji, i dalje se bavi konsultantskim uslugama.

Prava pompa se podigla početkom prošle godine kada se u medijima pojavila informacija da je bivši ministar prosvete Slobodan Vuksanović beskućnik. Potraga za njm je počela, pa se ispostavilo nešto sasvim suprotno da je zaposlen kao profesor na privatnom Fakultetu za primenjeni menadžment, ekonomiju i finansije, a nedugo zatim da je pre neku godinu postao i član SNS-a. Ipak, od odlaska sa funkcije i sve do danas, Vuksanović se retko kada može videti u javnosti.

Nekadašnja ministarka finansija u vladi Mirka Cvetkovića danas je viceguvernerka Narodne banke Srbije (NBS), što je posao koji je obavljala i pre ministarske funkcije.

Nekadašnji ministar privrede Predrag Bubalo je pre pola godine oslobođen odgovornsoti u slučaju privatizacije Luke Beograd”. U pritvoru je proveo pola godine, od juna do decembra 2013. godine upravo zbog ovog slučaja. Radi kao konsultant, a uskoro mu se smeši” i penzija.

Ministar zdravlja Srbije u tri mandata. Po odlasku sa funcije, Milosavljević se vraća u Klinički centar Srbije gde je jedno vreme bio direktor Klinike za gastroenterologiju. Nakon smene sa tog mesta, ostao je da radi u klinici kao lekar specijalista gastroenterologije. On to i danas radi, a u isto vreme je i profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

Potpredsednik vlade Srbije od marta 2003. do maja 2006. godine, kada je podneo ostavku. Bio je i lider stranke G17 plus. Labus je danas prfesor ekonomije na Pravnom fakultetu u Beogradu.
Povezane vesti