BLIC U BRISELU Visoki NATO zvaničnik: Ne znam zašto se Srbi ljute na Crnogorce

11.7.2018 18:15:50
Broj pregleda: 100
Podeli Tvituj Podeli na G+

Uoči početka samita NATO neimenovani visoki zvaničnik prokomentarisao je vest da su pojedini zvaničnici Vlade Srbije izrazili ljutnju i rekli da je neprijateljski čin Crne Gore da pošalje svoje oficire u misiju Kfora na Kosovu.

Potpuno je logično da članovi NATO učestvuju u njegovim misijama. Kfor učestvuje u Avganistanu i na Kosovu tako da je to normalno. Srbi mole Kfor da ostane na Kosovu o traže zaštitu. Zato mi je nelogično da se neko buni zbog slanja oficira.

On je takođe ponovio da NATO poštuje odluku Srbije da ostane neutralna. Rekao je i da je pred BiH dug put do članstva, iako je postignut napredak, ali je ukazao na to da se u Republici Srpskoj mnogi protive članstvu i koče ga. Što se tiče Rusije, on je rekao da se zalaže za dobre odnose sa tom zemljom, ali da NATO ne želi da vidi kako se Moskva meša u unutrašnje stvari država na Balkanu, navodeći pokušaj puča u Crnoj Gori i uticaj na politiku u Skoplju.

Ranije danas, zamenica generalnog sekretara NATO Rouz Gotemeler je komentarišući pisanje ruskih medija o tome da Crna Gora ima zadatak da ubedi Srbiju da postane deo Alijanse, ona je rekla da to nije istina.

Apsolutno je nemoguće da nekoga mamimo u članstvo. Ponavljam na svakoj zemlji ponaosob je da sama odluči da li će nam se pridružiti rekla je Gotemeler.

Ona je navela i kako su i Austrija i Švajcarska takođe okružene zemljama NATO ali ih niko ne pritiska da budu u Alijansi.

Govoreći o Kosovu i formiranju Oružanih snaga Kosova, ona je rekla da sve što NATO radi tamo je u saglasnosti sa Kforom kako bi se obezbedila sigurnost ljudi.

NATO se drži svoje politike. Mi sarađujemo sa vlastima Kosova u saglasnosti sa Kforom. Nije ni u čijem interesu da vidi da se ponovo konflikt rasplamsa u regionu rekla je ona.

Trenutno nema planova za povlačenje Kfora sa Kosova, rekla je zamenica generalnog sekretara NATO i dodala da sve što se bude dešavalo nakon toga mora da bude u skladu sa ustavom Kosovom i da će NATO nastaviti saradnju sa kosovskim vlastima po pitanju bezbednosti.

Mi insistiramo na dijalogu Prištine i Beograda i nastavljamo da radimo sa Kosovom- rekla je Gotemeler.
Povezane vesti