Brnabić u Bugarskoj: Sa Borisovim o auto-putu Niš-Sofija i železničkim koridorima

7.12.2017 13:15:59
Broj pregleda: 12
Podeli Tvituj Podeli na G+

Predsednica vlade Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa predsednikom Vlade Bugarske Bojkom Borisovim sa kojim je razgovarala o energetskoj situaciji u Evropi i regionu, kao i o evropskim integracijama.

Napravljen je veliki iskorak u odnosima naše dve zemlje u vreme mandata mog prethodnika Aleksandra Vučića. Dobro je što se odnosi u regionu zasnivaju na ličnom prijateljstvu i mislim da je to dobar način saradnje između naših država rekla je Brnabić nakon sastanka.

Kako kaže, sa Borisovim je pre svega razgovarala o energetskoj situaciji u Evropi i regionu, kao i pitanju srpske gasne interkonekcije sa Bugarskom.

Naša gasna povezanost važna je za Srbiju i Bugrasku, kao i za ceo region, u smislu energetskog povezivanja, energetske sigurnosti, diversifikazije snabdevanja gasom i to su neki planovi koji su najvažniji u narednom periodu za energetiku Srbije navela je Brnabić.

Auto-put Niš-Sofija

Bilo je reči i o transportnom povezivanju, rekla je premijerka, pre svega o autoputu Niš-Sofija, ali i o železničkim koridorima.

Postoji veliko prijateljstvo između Bugarske i Srbije. Pričali smo i neizostavno oko bugarskog predsedavanja EU i podršci koju oni daju Srbiji i celom zapadnom Balkanu u pristupanju EU i generalno proširenju EU. Ja se nadam da će 2018. godina biti mnogo uspešnija u smislu evropskih integracija za ceo Zapadni Balkan rekla je Brnabić.

Kako kaže, dobro je što je međunarodna konferencija Jače regionalne integracije na Balkanu” na kojoj učestvuje jedan od mnogih regionalnih skupova”.

Dobro je što sam ovde imala priliku da se vidim sa još nekim regionalnim liderima i da razgovaram oko našeg međusobnog povezivanja, poverenja i saradnje. Borisov dolazi sutra u Beograd i to je još jedan dokaz bliskih veza Srbije i Bugarske i pokazatelj koliko drugačiju sliku danas region daje celoj Evropi zaključila je Brnabić.

Premijerka Srbije juče je došla u Bugarsku gde se u okviru dvodnevne posete toj zemlji sastala sa izvršnom direktorkom Svetske banke Kristalinom Georgijevom, kao i sa predsednikom bugarske vlade Bojkom Borisovim.
Povezane vesti