BRRRR! Ljudima su se danas ovde ZALEDILE TREPAVICE na nestvarnih MINUS 62 STEPENA (FOTO, VIDEO)

16.1.2018 17:16:03
Broj pregleda: 10
Podeli Tvituj Podeli na G+

Svetsku banku potresa veliki skandal ispostavilo se da su njeni analitičari manipulisali podacima pri sastavljanju Duing biznis” rang-liste konkurentnosti, pri čemu je bilo i političkih motiva.

Glavni ekonomista Svetske banke Pol Romer naveo je za Volstrit žurnal” da je ta institucija često menjala metodologiju pri izradi ove liste, kao i da će učiniti sve da bi se ispravili i objavili tačni podaci za najmanje četiri godine unazad.

Ta informacija izazvala je šok među ekonomistima i naučnom zajednicom širom sveta, jer se države takmiče u što boljem pozicioniranju na toj rang-listi.

Nakon informacije da su izveštaji godinama bili nameštani, putem društvenih mreža oglasio se i poznati slovenački ekonomista Jože Damjan.

-Šta da sada kažem svojim studentima, budući da upravo izveštaje “Duing biznisa” koristim u svojim predavanjima na kolegijumu međunarodne konkurentnosti?, upitao je on.

Revizija Duing biznisa” biće posebno važna za Čile, čija je pozicija tokom poslednjih godina bila veoma nesređena, a razlozi su bili politički.

Glavni ekonomista Svetske banke Pol Romer lično se izvinio Čileu i drugim zemljama kod kojih su ostavili pogrešan utisak”.

Pozicija Čilea na Duing biznisu” od 2006. godine kretala se od 25. do 57. mesta, a razlozi su bili politički. Tokom tog perioda na vlasti su se smenjivali socijalisti i konzervativci.

Rejting Čilea bi se rušio za vreme vlasti socijalista, dok bi uz konzervativce stalno rastao.

Međutim, novi proračuni mogli bi pokazati velike razlike i kod drugih država, upozoravaju ekonomski portali.
Povezane vesti