Bugarska podigla optužnicu protiv biznismena Vasileva koji se nalazi u Srbiji

20.7.2017 20:58:18
Broj pregleda: 441
Podeli Tvituj Podeli na G+

Tužžilašštvo u Bugarskoj danas je podiglo optužnicu protiv bugarskog biznismena Cvetana Vasileva koji se nalazi u Srbiji i još 17 osumnjičenih za niz krivična dela koja su dovela do propasti Korporativne komercijalne banke u toj zemlji.

Vasilev u Srbiji čeka odluku Višeg suda u Beogradu o zahtevu Bugarske za njegovo izručenje.

Optužnica je podneta specijalnom sudu u Bugarskoj koji se bavi slučajevima visoke korupcije.

Optuženi se terete za krivična dela organizovanog kriminala, proneveru i loše upravljanje, preneo je bugarski portal Sofiaglobe.com.

Vasilev je, kako navodi taj portal, bivši većinski deoničar i izvršni direktor Korporativne komercijalne banke (CCB) i optužen je po 146 tačaka zbog sumnje da je sa ostalim optužženima proneverio ukupno 2,56 milijardi leva (oko 1,31 milijardi evra), kao i 205,9 miliona leva u gotovini.

Sa druge strane, Vasilev tvrdi da je istraga protiv njega politički motivisana, a za događaje koji su doveli do insolventnosti banke krivi svog bivšeg poslovnog partnera Delijana Pevskog, poslanika Pokreta za prava i slobode, navodi taj portpal.

CCB je 2015. otišla u stečaj, čime je u stečaj otiššla i bugarska kompanija Glas industri” koja je kupila Srpsku fabriku stakla iz Paraćina.

Pročitajte još

U okviru istrage CCB podignuta je optužžnica protiv višše bivšših visokih zvaničnika osumnjičenih da su pripadali organizovanoj kriminalnoj grupi na čijem je čelu navodno bio Vasilev.

Neki od njih optužženi su i za proneveru.

Dva revizora iz revizorske kuće KPMG Bugarska takođe su optužžena za proneveru, a protiv trojice bivšših radnika centralne banke podneta je tužžba za lošše upravljanje.

Tužžilaštvo je saopšštilo da su tužžba i dokazi podneti sudu napisani na višše od 210.000 strana, uključujući rezultate sasluššanja višše od 400 svedoka i 90 forenzičkih izvešštaja. Što se tiče izručenja Vasileva Bugarskoj koja je za njim raspisala poternicu još 2014. godine, Apelacioni sud u Beogradu u aprilu ove godine je po drugi put ukinuo odluku kojom je bilo odobreno njegovo izručenje i naložio Viššem sudu da ponovi postupak utvrđivanja pretpostavki za njegovu ekstradiciju koju je zatražila Bugarska.

Vasilev se u septembru 2014. godine predao sprskim pravosudnim organima i u Srbiji konačnu odluku o zahtevu za izručenje čeka na slobodi.

Mediji su ranije pisali da je Vasilev podneo zahtev za azil u Srbiji, ali nije poznato da li je o tom zahtevu odlučeno.

Vasilev je većinski vlasnik bugarske Korporativne komercijalne banke Korpbank”, nad kojom je u junu 2014. godine kontrolu preuzela Narodna banka Bugarske.

Sve transakcije banke tada su obustavljene, blokirani su računi sa više od 3,7 milijardi dolara, preneli su tada bugarski mediji.

Pre raspisivanja poternice 28. jula 2014, Vasilev je pobegao iz Bugarske zbog sumnjivog poslovanja, čime je izazvao najveću bankarsku krizu u svojoj zemlji, pisali su bugarski mediji.

Nakon predaje Vasileva u septembru 2014. godine, Viši sud u Beogradu mu nije odredio ekstradicioni pritvor već mu je zabranio da napušta boravište u Srbiji i oduzeo mu pasoš. Takodje je naložio da se periodično javlja nadležnoj policijskoj stanici.
Povezane vesti