BURNO U SKUPŠTINI Vujović obrazložio budžet za 2018, sutra rasprava

6.12.2017 21:16:03
Broj pregleda: 73
Podeli Tvituj Podeli na G+

Skupština Srbije će sutra nastaviti rad raspravom o predlogu budžeta za 2018. godinu.

Ministar Dušan Vujović je obrazložio budžet istakavši da je ambiciozan i razvojni, sa do sada najvećim sredstvima za kapitalne investicije od 128 milijardi dinara.

U jednom trenutku je sednica bila prekinuta zbog dobacivanja poslanika opozicije tokom obraćanja ministra Vujovića.

Vujović se obratio tada poslaniku DS Radoslavu Milojičiću Keni, koji je bio najuporniji u ometanju, pitanjem: Čime sam izazvao ovakvu kulturni rekaciju”, a nakon toga je bila određena pauza od pet minuta.

Vujović je posle pauze upitao poslanike opozicije da li može da nastavi i poručio da ne moraju da ga slušaju ako to ne žele, a da svoje neslaganje mogu na drugi način da izraze.

Nakon što je Vujović obrazložio predlog budžeta, poslanica SRS Vjerica Radeta je negodovala zbog, kako je rekla, ponašanja ministra Vujovića, kome ovo nije prvi incident u skupštini” i poručila mu da, ukoliko ne može da podnese atmosferu u parlamentu sutra ide u čitaonicu pošto je tamo tišina”.

Zamerila je što ministar nije pomenuo zašto nema završnog računa budžeta već godinama, primetivši da ima slabe živce, pa ne može da sluša poslanika”.

I on je nama bio dosadan, pa smo ga slušali”, dodala je Radeta.

Pročitajte još:

Nemanaja Šarović iz SRS je, inače, na svom tviter profilu objavio video snimak incidenta” koji je doveo do kratkog prekida sednice, uz potpis da drugi ministri smiruju Vujovića, koji je, prema njegovom uverenju, izazvao prekid sednice.

Na snimku se vidi da je Šarović prišao Vujoviću koji je stajao sa ministrima Aleksandrom Antićem i Aleksandrom Vulinom i upitao ga zašto vređa poslanike.

Na to mu je Vujović odgovorio da nikoga nije vređao.

U novembru otplaćeno 750 mln dolara duga, javni dug pada

Srbija beleži pad udela javnog duga u bruto domaćem proizvodu (BDP) i prvi put koristi višak fiskalne likvidnosti da bez penala jednokratno otplaćuje dospele dugove, rekao je večeras ministar finansija Dušan Vujović u Skupštini Srbije.

U novembru smo otplatili dug od 750 miliona dolara koji više nećemo morati da finansiramo. Veliki deo duga ćemo, ipak, morati da refinansiramo, kao što to radi većina zemalja u svetu”, kazao je Vujović.

Prema njegovim rečima, naša srednja ročnost duga je takva da otprilike jedna četvrtina duga dospeva svake godine na refinansiranje, a reč je o obveznicama ročnosti dve, tri i pet godina.

U narodu se kaže dug je loš drug&, a ja kažem da, ako se sredstva loše koriste. Zemlje koje su manje razvijene od Evrope, kao što smo mi, imaju aspiraciju da se priključe toj Evropi, a ako bi išle principom minimiziranja rizika i uopšte se ne bi zaduživale, onda bismo sebe lišili rezursa i mogućnosti da hvatamo korak sa svetom i Evropom”, poručio je ministar.

Objašnjavajući plan zaduživanja za 2018. godinu, Vujović je rekao da je to deo budžeta koji se odnosi na budućnost, koji paralelno sa projektima u obrazovanju, treba da obezbedi bolju budućnost, ne za pet ni za 10, već za 30 i 50 godina.

Mi sada završavamo za tri godine program koji je trebalo da se završi pre 10 20 godina”, istakao je on.

Ministar je naveo da se budžetom za iduću godinu planiraju rashodi na kamate, kao rezultat zaduživanja iz prošlosti, u iznosu od 118 milijardi dinara, što je za 16 milijardi manje nego pre godinu dana.

To smanjenje je, kako je objasnio, omogućila činjenica da su rezultate reformi koje smo sproveli prepoznala međunarodna tržišta, tako da nam je margina na kamatne stope pala sa 550 bazinih poena na 130 poena i manje.

Sada na finansijskim tržištima Srbija može da pozajmi sredstva po kamati od samo 2,0 procenta, a pre četiri-pet godina smo pozajmljivali po stopama od 7,5, osam, pa i 10 posto”, rekao je Vujović.
Povezane vesti