Čak SEDAM PUTA mu se desilo nešto zbog čega je ili NAJSREĆNIJI ili NAJNESREĆNIJI čovek na

11.6.2018 11:15:55
Broj pregleda: 55
Podeli Tvituj Podeli na G+

Roj Salivan je bio ili najsrećniji ili najnesrećniji čovek na svetu, u zavisnosti od toga kako gledate na činjenicu da je preživeo čak sedam udara groma.

Salivan (1912 1983.) je radio kao rendžer u nacionalnom parku Šenandoa sve dok se nije penzionisao. U tom periodu je između 1942. i 1977. godine preživeo sedam udara groma.

Iako je njegov posao u šumi značio da je bio pod nešto većim rizikom od većine ljudi da će ga udariti grom, nema objašnjenja kako mu se to desilo čak sedam puta i da je uspeo da ih sve preživi. Šanse da nekoga sedam puta udari grom su neverovatno male i iznose 4,15:100,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000 odnosno 4,15 u 100 kvintiliona.

Prvi put mu se to desilo 1942. godine kada je bio na dužnosti i kada ga je oluja zatekla u tornju. Munja je nekoliko puta udarila u toranj i zapalila ga. On je pokušao da pobegne, ali ga je na nekoliko koraka od tornja pogodio grom, napravivi mu rupu u stopalu. Za taj udar Salivan je rekao da mu je bio najgori i najbolniji.

Dvadeset sedam godina kasnije u julu Salivana je pogodio grom dok je vozio kola po planinskom putu dok je bio na dužnosti. Njegov prozor je bio otvoren i pogodio ga je grom, zapalivši mu kosu. On je izgubio svest, a njegov kamionet je bez kontrole nastavio da vozi i pukom srećom se zaustavio blizu ivice litice.

Treći udar se desio sledeće godine dok je stajao u svom dvorištu, kada je munja udarila u obližnji transformator, a onda pravo u njega, srušivši ga na zemlju i ostavivši mu opekotinu na levom ramenu.

Četvrti i peti udari groma su mu se desili dok je bio na rendžerskoj dužnosti. Bio je u svojoj stanici kada ga je pogodio grom i ponovo mu zapalio kosu, pa je morao da je gasi peškirima. To je bilo 1972. godine, a već sledeće godine, se to ponovo desilo. Bio je napolju, video je da se približava olujni oblak i pokušao je da pobegne od oluje, ali nije uspeo, opet ga je munja dokačila. Tada je već počeo da se plaši da ima nečega u vezi sa njim što privlači munje.

Nikada nisam bio plašljiv čovek, ali sada kad čujem grmljavinu, počinjem da se tresem rekao je on.

U poslednjih je 48 sati širom Evrope zabeleženo je više od pola miliona udara munja.

Ispostavilo se da je bio u pravu što se plašio, jer mu se to desilo još dva puta. Ponovo je 1976. godine pokušao da pobegne od oluje koja ga je zatekla napolju, pa je dobio opekotinu na nožnom zglobu gde ga je udario grom.

Njegov poslednji bliski susret sa gromom se desio 25. jun 1977. godine dok je pecao. Opet ga je grom udario i zapalio mu kosu, nanaeo mu opekotine na grudima i stomaku. I kao da to nije bilo dovoljno, naišao je i medvede koji je pokušao da mu otme ribu sa udice, pa je Saliven, već sav u bolovima, morao da otera i nasrtljivu životinju.

Saliven je doživeo 72. rođendan, ali je ipak život okončao tako što se ubio 28. septembra 1983. godine. Patio je od depresije zbog neuzvraćene ljubavi i izvršio samoubistvo pucnjem iz pištolja.

I danas drži rekord kao čovek koji je preživeo najviše udara groma.
Povezane vesti