Cene nafte u Londonu i Njujorku na nizbrdici

22.8.2017 2:04:49
Broj pregleda: 18
Podeli Tvituj Podeli na G+

Cena nafte je danas skliznula naniže na trgovanju u Londonu, a u padu joj se pridružila i američka naftna referenca, pošto su se trgovci kladili na više cene na zatvaranju pozicija nakon oporavka u petak.

Američka WTI sirova nafta pala je za 0,7 odsto u Njujorku, dok je severnomorska nafta brent” oslabila za 1,2 odsto sa gotovo tromesečnog maksimuma zabeleženog u petak, izveštava agencija Blumberg”.

NJujorška agencija precizira da je WTI nafta za isporuku u septembru, čije ugovaranje ističe sutra, pojeftinila za 45 centi na 48,06 dolara za barel na prepodnevnom trgovanju u 10:24 sata na Njujorškoj merkantilnoj berzi.

Ukupan obim trgovanja bio je oko 24 procenta iznad 100-dnevnog proseka. Cene ove nafte su u petak porasle za 1,42 dolara, ili tri odsto, na 48,51 dolara, čime je nedeljni gubitak smanjen na 0,6 procenata.

Nafta brent” za dostavu u oktobru oslabila je za 85 centi na 51,87 dolara za barel na londonskoj berzi ICE Fjučers Evropa. Prošle nedelje je cena severnomorske nafte ojačala za 1,2 odsto.

Američki naftaši smanjili su broj bušotina za pet na 763 prošle sedmice, što je drugo smanjenje ovog meseca, prema podacima kompanije Bejker Hjuz”.

Mada je broj bušotina opao, američka proizvodnja je nastavila da raste, dostigavši prošle nedelje najviši nivo od jula 2015. godine.

U međuvremenu, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) je na putu da u avgustu zabeleži najveće smanjenje pumpanja u pet meseci, prema podacima tima eksperata kompanije Petro-Logistiks sa sedištem u Ženevi.
Povezane vesti