Čepurin: Rusija će uvek podržavati Srbiju u najsloženijim pitanjima

13.6.2018 11:15:47
Broj pregleda: 32
Podeli Tvituj Podeli na G+

Povodom nacionalnog praznika, Dana Rusije, u ambasadi te zemlje u Beogradu večeras je priređen svečani prijem na kome je ambasador Aleksandar Čepurin poručio da će Rusija uvek podržavati Srbiju u najsloženijim pitanjima, kao što je traženje prihvatljivog kompromisa sa Prištinom”.

Na prijemu, kome su prisustvovali predsednica Vlade Ana Brnabić, i predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, Čepurin je uz dobrodošlicu gostima rekao i da Rusiju i Srbiju spaja hiljadu godina bratske ljubavi i uzajamnog razumevanja.

Rusku ambasadu posetio je ranije danas i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a na samom početku svečanosti prikazana je njegova poruka čestitke ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i ruskom narodu. Čepurin je poručio da će njegova zemlja uvek podržati Srbiju u najsloženijim pitanjima, uključujući i očuvanje njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Znamo da su Srbi otporan narod. Podržaćemo Srbiju u traženju prihvatljivog kompromisa sa Prištinom, a pravni osnov za taj kompromis je Rezolucija 1244. Važno je da se on traži bez bahatog spoljnog pritiska”, rekao je ambasador zvanicama.

On je izrazio uverenje da će saradnja dve zemlje, koju danas aktivno razvijaju, u narednim godinama biti na višem nivou.

Energično ćemo razvijati veze u političkoj, ekonomskoj, vojnotehničkoj i kulturnoj sferi. Razvijaćemo i veze između gradova i regiona”, rekao je Čepurin i pozdravio rukovodioce regiona i gradonačelnike srpskih gradova koji su došli na prijem.

Svečanost je u duhu predstojećeg Svetskog prvenstva u fudbalu koje se održava u Rusiji, a tim povodom održana je i kratka lutrija, u kojoj su sve zvanice imale priliku da učestvuju. Čepurin je istakao da njegova zemlja danas živi u iščekivanju prvenstva u fudbalu, a da će za srpsku reprezentaciju to biti gotovo domaći” šampionat.

Prijemu povodom ruskog praznika prisustvovali su ministri u Vladi Srbije Ivica Dačić, Nebojša Stefanović, Zoran Đorđević, Vanja Udovičić, kao i patrijarh srpski Irinej, predstavnici javnog i političkog života, diplomatskog kora

Rusija danas slavi državni praznik, dan kada je 1990. usvojena Deklaracija o državnom suverenitetu, a kroz godinu dana od tada održani su i prvi izbori za predsednika zemlje.

Zvanični naziv Dan Rusije” praznik je dobio 2002.godine, a obeležava se brojnim manifestacijama, prazničnim šetnjama i vatrometom.
Povezane vesti