CIRKUSKA PREDSTAVA Rusija oštro odgovorila na optužbe Velike Britanije

12.3.2018 22:15:48
Broj pregleda: 21
Podeli Tvituj Podeli na G+

Oksar Grening, poznat kao knjigovođa Aušvica”, umro je u 97. godini u Nemačkoj, javlja Špigl”.

gering

Grening je bio među poslednjima koji su optuženi za zločine u Aušvicu.

Prema nemačkom listu Špiglu” on je umro 9. marta u 97. godini, a vest je objavljena danas.

Njemu je 2015. godine izrečena kazna zatvora od četiri godine za saučesništvo” u ubistvu 300.000 od milion ubijenih u Aušvicu, prenosi Rojters.

Nekadašnji esesovac i računovođa” u logoru Aušvic ostao je na slobodi posle izricanja kazne zbog rasprave da li je u stanju da je izdrži.

Vrhovni sud u Nemačkoj krajem decembra prošle godine je odbacio njegovu žalbu i naveo da je sposoban da služi kaznu uprkos starosti, kao i da će u zatvoru dobijati odgovarajuću zdravstvenu negu. Molba za pomilovanje upućena u januaru zbog njegove starosti je takođe odbijena.

Suđenje nekadašnjem računovođi Aušvica odvijalo se u okviru zakasnelih procesa koji se tiču nacizma. Pored Greninga, sudilo se još Hubertu Cafkeu, Džonu Demjanjuku i Rajnholdu Haningu, koji su osuđeni.

Osuđeno je manje od 50 od ukupno 6.500 pripadnika Š-snaga koji su bili na službi u Aušvicu, objavio je Špigl”.

Izvor: youtube/The National

Knjigovođi iz Aušvica” preti tri i po godine

Kako navodi Rojters, Grening nije učestvovao u ubistvima, ali je od žrtava koje su pristizale u Aušvic uzimao novac i prebrojavao ga.

Grening je tokom suđenja priznao odgovornost i rekao preko svog advokata da je teško shvatiti slepu poslušnost koju je iskazivao prema nacističkom sistemu, čak i kada je prisustvovao užasnim zločinima u Aušvicu.
Povezane vesti