Crna Gora plaća novinaru Softiću 7.000 evra

21.10.2017 1:47:17
Broj pregleda: 54
Podeli Tvituj Podeli na G+

Novinaru Tufiku Softiću iz Berana država Crna Gora dužna je da isplati 7.000 evra, na osnovu odluke Osnovnog suda u Podgorici, zbog propusta državnog tužilaštva i policije da sprovedu efikasnu istragu o napadu na njega, saopšteno je iz nevladine organizacije Akcija za ljudska prava /HRA/.

Sud je usvojio tužbu za nadoknadu štete novinara Softića i odlučio da mu se isplate navedena novčana sredstva zbog pretrpljenih i budućih duševnih bolova jer je tužilac povridio njegova prava ličnosti usled neefikasne istrage, kao i na ime pretrpljenog i budućeg straha zbog opasnosti od ponovnog pokušaja lišenja života.

U saopštenju se ističe da je ovo prva presuda u istoriji crnogorske sudske prakse kojom je tužiocu dosuđena nematerijalna šteta zbog neefikasne istrage napada.

Raduje nas što je prvostepeni sud potvrdio da pokušaj ubistva novinara Tufika Softića nije istražen na nivou minimalnog evropskog standarda prava na život, koji je Crna Gora bila dužna da obezbedi, a na šta smo ranije ukazivali”, izjavila je izvršni direktor HRA Tea Gorjanc-Prelević.

Ona je dodala da bi presuda sada morala da podstakne sve nadležne u državi da obezbede da se napad na Softića efikasno istraži i da se nikada više tako površno i nezainteresovano ne priđe istrazi napada na novinara.

Tufik Softić brutalno je pretučen 2007. godine na kućnom pragu kada su ga, po izlasku iz automobila napala dvojica maskiranih ljudi, koji su ga bejzbol palicama izudarali po glavi i naneli mu povrede opasne po život.
Povezane vesti