Crna Gora: Smena zbog pljačke blaga

26.5.2018 13:47:11
Broj pregleda: 38
Podeli Tvituj Podeli na G+

Na predlog ministra kulture razrešena direktorka Narodnog muzeja na Cetinju. Vlada je umesto Vjere Borozan imenovala Anastaziju Miranovi

MANjE od godinu Vjera Borozan, istoričarka umetnosti, obavljala je funkciju direktorke Narodnog muzeja na Cetinju. Ministar kulture Aleksandar Bogdanović, nezadovoljan njenim radom, predložio je njeno razrešenje i za naslednika postavio Anastaziju Miranović, direktorku Uprave za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore.

Upravo ovih dana, uoči obeležavanja godišnjice obnove državne nezavisnosti, ministar Bogdanović se osvrnuo na stanje u Narodnom muzeju povodom nestalih predmeta i kazao da prvi izveštaj Državne komisije za nadzor nad postupkom revizije muzejskog materijala i dokumentacije očekuje do 1. jula. On je najavio promene u menadžmentu ove institucije, ocenivši da je reč o višedecenijskom problemu, pa njegovo rešavanje doživljava kao ozbiljan profesionalan izazov.

Pročitajte još: Nestalo 2.900 predmeta iz cetinjskog muzeja

Krajem prošle godine kulturnu javnost Crne Gore, ali i regiona, uzdrmala je vest o pljački kulturnog blaga iz Narodnog muzeja na Cetinju. Radnik muzeja Aleksandar Berkuljan saopštio je da se radi o “nestanku” čak 2.900 muzejskih predmeta! Pod, zasada, misterioznim okolnostima minulih decenija nestao je Njegošev nameštaj, više od dvadeset komada, slike, skulpture Sve pobrojano je još daleke 1966.godine upisano u registar kulturnih dobara.

Nekadašnji predsednik cetinjske opštine Jovan Markuš kaže da ova pohara za njega ne predstavlja nikakvo iznenađenje.

Pročitajte još: Iz crnogorskih muzeja ukradeno 14.475 eksponata

Još 1987. kao predsednik gradske vlade Cetinja pokrenuo sam pitanje pohare Dvora kralja Nikole, koji je jedna od organizacionih jedinica Narodnog muzeja Crne Gore. I kasnije kao građanin Cetinja ukazivao sam gde bi mogle da se nalaze ukradene slike Vlaha Bukovca, koje su nesporno završile u Hrvatskoj, međutim nadležni u galeriji Narodnog muzeja Crne Gore i Ministarstva kulture Crne Gore nisu reagovali, kao što nisu reagovali ni posle nalaza naše komisije iz 1987. godne kaže Markuš.

Anastazija Miranović Foto UZZKD

PRIORITETI

NOVOIZABRANA direktorka Narodnog muzeja poručila je da će se u narednih nekoliko dana napraviti analiza infrastrukture u toj ustanovi, na osnovu koje će Ministarstvo kulture opredeliti novac za sanaciju centralnog depoa.

Prioritetno će se rešavati pitanja definisana zaključkom Vlade Crne Gore, koja se odnose na ubrzani i kontinuirani rad na reviziji muzejskog materijala i dokumentacije kazala je Anastazija Miranović.
Povezane vesti