Crnogorci od sada mogu plaćati bitkoinima

7.12.2017 12:46:47
Broj pregleda: 13
Podeli Tvituj Podeli na G+

Kompanija Strateks” Nila Emilfarba omogućila je klijentima u Crnoj Gori plaćanje usluga i proizvoda kriptovalutom bitkoin, čime je postala prva kompanija na Balkanu koja je prihvatila digitalni novac kao validno platežno sredstvo.

Već od ove sedmice moguće je plaćati u budvanskom Dakli hotelu”, restoranu i marini, ali i kupiti nekretninu u luksuznim kompleksima kompanije Dakli gardens” na Zavali u Budvi i Dakli rezidens” nadomak Starog grada u Budvi.

Plaćanje se vrši putem neke od zvaničnih aplikacija i novac koji je predmet transakcije se automatski konvertuje u evre. Prema zvaničnim podacima, u svetu je aktivno samo 10.000 ovakvih platnih mesta, dok prema zvaničnom sajtu Cionmap.org na celom Balkanu, osim projekata pod okriljem Strateksa, postoji još možda samo jedno platno mesto”, saopšteno je iz Strateksa”.

Bitkoin, koji ne postoji u fizičkom obliku, premašio je vrednost od 12.000 dolara za jedan novčić, a cena varira i zavisi od potražnje.

Ideju bitkoina razvio je Satoši Nakamoto još 2008. godine, kada je objavio dokument u kojem je pojasnio kako će virtuelna valuta funkcionisati.

Tada je ustanovljeno da će se stvarati pomoću specijalnog kompjuterskog softvera i razmenjivati direktno među korisnicima, bez prisustva treće strane.

Reč je o decentralizovanom sistemu koji ne može da kontroliše jedna osoba, uključujući čak i njegovog tvorca. Valuta nije oslonjena na banke i njome navodno ne upravlja nijedna država, osoba ili grupa.

Bitkoin je programiran da se ne može duplirati, što znači da jedan nije moguće potrošiti dva puta. Postoji u elektronskom obliku i čuva se u takozvanim novčanicima”.

Prema podacima portala Koindesk” za 2016. godinu, broj bitkoin novčanika se udvostručio i iznosi 12,77 miliona.
Povezane vesti