ČUDNA ODLUKA Specijalni sud opet odbio bitne dokaze protiv optuženih za ĆURUVIJINO UBISTVO

13.6.2018 11:16:32
Broj pregleda: 39
Podeli Tvituj Podeli na G+

Sudsko veće u postupku za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije ponovo je izuzelo iz dokaza 10 kaseta koje otkrivaju telefonsku komunikaciju između okrivljenih za ubistvo glavnog urednika Dnevnog telegrafa”.

Na kasetama se, inače, nalaze beleške sa baznih stanica o komunikaciji optuženih i lokacijama na kojima su se na dan ubistva nalazili Ratko Romić, inspektor Državne bezbednosti i Miroslav Kurak, koji je označen kao neposredni izvršilac ubistva Ćuruvije. Predsednica sudskog veća Snežana Jovanović rekla je na jučerašnjem ročištu da su dokazi pribavljeni na nezakonit način, odnosno da nema službene beleške, već samo dopis Ministarstva unutrašnjih poslova telefonskom operateru.

Ovo, podsećamo, nije prvi put da veće Specijalnog suda donese ovakvu odluku. Nakon što je prethodnog puta veće izuzelo ove dokaze iz postupka, to rešenje poništio je Apelacioni sud i naložio Specijalnom sudu da o njima ponovo odlučuje. I ova odluka takođe je podložna žalbi i očekuje se da će Apelacioni sud o njoj odlučiti do narednog ročišta, zakazanog za 4. jul. Slobodan Ružić, advokat dece Slavka Ćuruvije, kaže da mu ova odluka Specijalnog suda nije jasna.

Nije mi jasno iz kojih razloga je odluka donesena, jer je Apelacioni sud rešio ovu dilemu. Moje lično mišljenje je da je ova odluka skandalozna: prvostepeni sud ne bi smeo da se ne obazire na odluku drugostepenog. Podsećam vas, u odluci Apelacionog suda rečeno je da nije nužno da postoji potvrda o zaplenjivanju pomenutih diskova ako je policija kao što jeste postupala u okviru zakonskih ovlašećenja, odnosno po naredbi istražnog sudije i tužilaštva kazao je Ružić za Blic”.

Ružić objašnjava da su ovi dokazi bitni za postupak jer pokazuju da su Romić i Kurak bili u blizini mesta ubistva Ćuruvije na dan ubistva i dan ranije, i da su komunicirali. To pokazuje veštačenje baznih stanica.

Pitanje je da li su ti podaci zabeleženi baš na tim izuzetim diskovima, možda i nisu, ali svakako odluka je neobična kaže Ružić.

Za ubistvo novinara i osnivača Dnevnog telegrafa” optuženi su načelnik resora Državne bezbednosti Radomir Marković, načelnik beogradskog centra Državne bezbednosti Milan Radonjić, glavni obaveštajni inspektor u Drugoj upravi resora Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava tog resora Miroslav Kurak.

OPTUŽENI NA SLOBODI

Inače, Specijalni sud je u julu prošle godine ukinuo pritvor dvojici okrivljenih (Romiću i Radonjiću), nakon što su u Centralnom zatvoru proveli više od tri godine. U zatvoru ostaje Rade Marković, koji služi višedecenijsku kaznu, kao i Kurak, za kog se veruje da se nalazi u Južnoj Africi.
Povezane vesti