Dačić: Proširenje EU važno za stabilnost i bezbednost

12.6.2018 11:15:50
Broj pregleda: 83
Podeli Tvituj Podeli na G+

Potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je politika proširenja Evropske unije predstavlja jedan od najvažnijih instrumenata EU, ne samo u stabilizaciji regiona i pomoći postizanju ekonomskog prosperiteta, već i postizanju stabilnosti i bezbednosti EU kao celine.

To je, nadam se, nedvosmisleno potvrđeno još jedanput na nedavno okončanom Samitu u Sofiji činjenicom da je punopravno članstvo u EU jedina strateška opcija za partnere na Zapadnom Balkanu rekao je Dačić na godišnjem sastanku ministara inostranih poslova država članica Centralno-evropske inicijative (CEI) koji se održava u Splitu.

Ministar je istakao da se Srbija pokazala kao ravnopravan i pouzdan partner EU u prethodnim godinama izrazivši zadovoljstvo što je to prepoznato, imajući u vidu značajnu političku posvećenost koja je u to uložena. Prema njegovim rečima, Srbija je posvećena procesu pristupanja EU, u okviru kojeg je do sada otvorila 12 pregovaračkih poglavlja i cilju da ih otvori što više u što kraćem vremenu, kako bi celokupan državni aparat moga da bude usredsređen ka ključnom i jedinstvenom cilju, a to je punopravno članstvo u EU.

Nama, kao i ostalima na Zapadnom Balkanu, od neprocenjive je važnosti da se proces integracija, koji je prvenstveno proces dugih i teških reformi, nastavi nesmetano, uz očekivanje da će nedvosmislena podrška i razumevanje dolaziti od svih članica EU. Napredak svakog od nas pojedinačno u procesu EU integracije ima pozitivan efekat i na ostale u regionu istakao je ministar.

Dačić smatra da pored zalaganja za stabilnost u regionu, svi zapravo rade na održivosti i napretku ekonomija. U tom kontekstu je naveo da je Srbija ostvarila značajne pozitivne rezultate u prethodnoj godini.

Stopa nezaposlenosti je smanjena sa gotovo 26 posto na današnjih 13, a nezaposlenost među mladima sa 51 na 33 procenata. Svi se u regionu suočavamo sa odlivom mozgova”, ali očekivani ekonomski rast za naredni period i planirane strane investicije, stvoriće, možemo biti sigurni, i mogućnosti za zapošljavanje, naročito mladih napomenuo je Dačić.

Sa druge strane, kako je ukazao, govoriti o održivoj stabilnosti nemoguće je bez prepoznavanja zajedničkih interesa i pune podrške regionalnoj saradnji, koja je, kako sam već napomenuo, jedan od ravnopravnih stubova naše spoljne politike.

On je istakao da u pružanju doprinosa jačanju regionalne saradnje, Srbija posebnu pažnju pridaje aktivnostima u okviru takozvanog Berlinskog procesa”, napominjući i da se najozbiljnije priprema za predstojeći Samit u Londonu, koji će pored, kako je naveo, već uhodanih tema, pokrenuti i pitanje bezbednosti, i regionalnu povezanost u tom smislu.

Osvrnuo se i na pitanje bezbednosti, ukazujući da su napuštanje multilateralizma, sukobi na granicama Evrope, jačanje desničarskih pokreta, populizma i opšta radikalizacija i banalizacija političke scene, terorizam koji i dalje opstaje i pored poraza Islamske države, migracije, izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU, samo neke od opomena koje podsećaju na neophodnost da Evropa i Evropska unija jačaju i ujedinjuju se, kako bi ostvarile zajedničke interese na kontinentu i prema spoljnom svetu”. Što se tiče migracija, Dačić je ukazao da se kriza ponavlja, ne u istom obimu, niti istog intenziteta, ali sa novim talasima, rutama i izazovima.

Čak i ako ne utiče ponovo na Srbiju direktno, spremni smo da nastavimo sa konstruktivnom saradnjom i da radimo zajedno sa svima vama u rešavanju ovog zajedničkog problema poručio je šef srspke diplomatije.

On je istakao da pripadnost CEI, koja predstavlja okvir za unapređenje regionalne saradnje i bržu evropsku integraciju, za Srbiju je veoma značajno, naročito u svetlu pregovora o pristupanju EU.

Bez obzira na druge formate i organizacije, CEI je uspela da ostane aktuelna. Srbija i njene institucije, na lokalnom nivou, univerziteti, NVO sektor, prepoznali su u punom obimu kapacitete fondova i poziva za saradnju koji dolaze iz CEI. Potvrda velikog interesa Srbije leži u činjenici i da je, na upravo završenom pozivu CEI za program aktivnosti za saradnju, Srbija dostavila najviše projektnih predloga (21) napomenuo je Dačić.

Na kraju govora izrazio je žaljenje zbog, kako je naveo, poslednje odluke Austrije.

Poštujući svakako i ne ulazeći u razloge koji su Vladu u Beču opredelili u tom smislu, želeo bih da ukažem na veliki doprinos Austrije, u samoj Inicijativi, ali i šire, dugogodišnjim poznavanjem i iskrenom podrškom koju je, zajedno sa Italijom, uvek iskazivala našem regionu. Nadam se da će, kada se steknu uslovi za to, biti snage i interesa da se ova odluka možda i revidira zaključio je šef srpske diplomatije.
Povezane vesti