Dačić: Put ka EU šansa da se Srbija modernizuje i promeni

14.6.2018 9:16:02
Broj pregleda: 45
Podeli Tvituj Podeli na G+

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je put ka članstvu u EU istorijska šansa za modernizaciju Srbije i promene u skladu vrednostima EU.

Otvarajući Drugu beogradsku konferenciju sa ministrom spoljnih poslova Poljske Jacekom Čaputovičem, Dačić je kazao da je članstvo u EU strateški prioritet Srbije.

Sadašnje generacije evropskih lidera dobro shvataju značaj evropske perspektive za ekonomski razvoj i stabilizaciju Balkana, kao što i Srbija razume članstvo u EU kao način temeljne promene i modernizacije društva i države”, rekao je Dačić.

On je dodao da nova Strategija proširenja EU, odnosno odredjivanje indikativnog datuma za članstvo za Srbiju i Crnu Goru, kao trenutno najnaprednijih u tom procesu, stvara pozitivan impuls za ubrzanje unutrašnjih reformi”.

Govoreći o Kosovu Dačič je rekao da je u rešavanju kompleksnog pitanja Kosova i Metohije kroz dijalog Beograda i Prištine, Srbija od početka posvećena postizanju kompromisnog, pravednog i trajnog rešenja, koje će nesumnjivo doprineti stabilnosti i bezbednosti celog regiona i Evrope”.

Cilj naših napora je da se na Kosovu i Metohiji obezbede uslovi za normalan život svih gradjana, bez obzira na nacionalnost”, rekao je.

Dodao je da je Srbiji u tom smislu posebno važna i dragocena podrška” Poljske. Dačić je kazao da je današnja konferencija jedinstveni oblik saradnje i nastavak prethodne, koja je održana pre godinu dana u Varšavi.

Konferencija čiji je cilj razmena iskustava između predstavnika različitih institucija dve zemlje u procesu pristupnih pregovora sa EU, predstavlja i poseban format kojim je obogaćena saradnja, ali i dobijena posebna odgovornost za stanje u oblasti bilateralnih odnosa“, dodao je. Šef srpske diplomatije ocenio je i da su odnosi Srbije i Poljske sveobuhvatni i dobri i izrazio uverenje da; će se redovan politički dijalog na visokom i najvišem nivou, kao i spremnost za produbljivanje i dalje jačanje saradnje nastaviti.

Kada je reč o ekonomskoj saradnji, Dačić je rekao da je Poljska postala važan ekonomski partner Srbije i izarzio nadu da će sve veći broj poljskih kompanija pronaći svoj interes za ulaganje i poslovanje na srpskom tržištu.
Povezane vesti