Dačić sa grčkim ministrom policije o Srbima uhapšenim na Zakintosu, Toskas OBEĆAO POMOĆ

10.7.2017 18:32:11
Broj pregleda: 131
Podeli Tvituj Podeli na G+

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić razgovarao je danas u Atini sa ministrom unutrašnjih poslova Grčke Nikosom Toskasom o hapšenju šestorice srpskih državljana na ostrvu Zakintos zbog sumnje da su umešani u ubistvo 22-godišnjeg Amerikanca.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova, Dačiću je grčki ministar obećao svu pomoć kako bi se utvrdila puna istina o događaju u Laganasu.

Ambasador Srbije u Atini Dušan Spasojević i konzul Milan Vukosavljević krenuli su na Zakintos kako bi obišli pritvorene srpske državljane, a kako se navodi, konzul će prisustvovati sutrašnjem saslušanju pritvorenih Srba.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je ranije da je šest srpskih državljana uhapšeno na grčkom ostrvu Zakintos u okviru istrage povodom ubistva državljanina SAD u mestu Laganas.

Grčke vlasti saopštile su ranije da su 34-godišnji Grk i 32-godišnji Britanac srpskog porekla uhapšeni pošto je američki turista pretučen na smrt u baru na grčkom ostrvu Zakintos.

Po navodima policije te zemlje, 22-godišnjeg Amerikanca je na smrt pretukla grupa ljudi u baru u oblasti Laganas, u kojoj je učestalo siledžijsko ponašanje stranih turista.

Dačić: Srbija napravila grešku kad je priznala Skoplje

Ministar Dačić izjavio je posle sastanka sa Kocijasom i da Srbija i Grčka treba da se međusobno podržavaju i pomažu.

Srbija čvrsto stoji iza odbrane teritorijalnog integriteta Kipra i zahvalni smo Grčkoj i Kipru na podršci koju pružaju teritorijalnom integritetu Srbije, odnosno na njhovom stavu prema nezavisnosti Kosova i Metohije”, naveo je Dačić. Šef srpske diplomatije je rekao da je važno da Srbija sa Grčkom razgovara o regionalnim pitanjima kao što su uticaj Turske u regionu, migranstka kriza, saradnja u borbi protiv terorizma, negativan uticaj velikoalbanskog faktora na Balkanu, kao i problemi u vezi sa imenom i odnosima sa bivšom Jugoslovenskom Republikom Makedonijom”.

Smatram da je Srbija napravila grešku pre 20 godina kada je priznala Skoplje pod imenom Republika Makedonija. To nije bilo korektno prema Grčkoj, a Skoplje je uvek imalo negativan stav prema pitanju Kosova i Metohije. Oni su priznali nezavisnost Kosova i glasali za prijem Kosova u Unesko”, rekao je Dačić.

On je dodao da Srbija neće povlačiti nikakve poteze koji bi mogli da naruše stabilnost u regionu i da Srbija za razliku od nekih drugih naroda, nema teritorijalne pretenzije prema delovima Grčke”.
Povezane vesti