Dačić: Sastanak Trampa i Una veoma pozitivan događaj

14.6.2018 9:16:04
Broj pregleda: 53
Podeli Tvituj Podeli na G+

Samit u Singapuru i sastanak predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa i Severne Koreje Kim Džong Una pozitivan je događaj, ocenili su ministri spoljnih poslova Srbije i Poljske Ivica Dačić i Jacek Čaputovič i dodali da se nadaju da će sporazum rezultirati i u implementaciji.

Dačić je, na zajedničkoj konferenciji za medije sa Čaputovičem u Beogradu kazao da je Samit veoma pozitivan događaj posle dugogodišnjih problema u korejskom regionu, uključujući i odnose sa SAD.

Donald Tramp i Kim Džong Un

“Imajući u vidu da danas ne postoje bilateralni odnosi koji ne ostavljaju posledice na multilateralne odnose, odnosno na čitav svet, možemo samo sa zadovoljstvom da konstatujemo da je ovo bio pozitivan događaj i da poželimo da taj sporazum rezultira u svojoj implementaciji takvim činjenicama da se trajno otkloni otpasnost od upotrebe nuklearne sile, a to znači da se garantuje stabilnost i bezbednost u čitavom regionu i svetu -kazao je ministar spoljnih poslova Srbije. Čaputovič je kazao da je Samit važan događaj, koji ima veliku težinu u međunarodnoj areni, te da je dobrodošao iz perspektive rešavanja problema bezbednosti i potpisane deklaracije koja treba da vodi denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

“- To će doprineti osećaju bezbednosti u svetu. Držimo palčeve i nadamo se da će novi razgovori biti vođeni i da je potpisana deklaracija samo okvirni sporazum koji će kasnije biti prenet na neki konkretan dogovor” rekao je Čaputovič.

I Srbija može u inicijativu tri mora'”

Dačić i Čaputovič složili su da je veoma važno omogućiti infrastrukturno povezivanje zemalja Zapadnog Balkana i EU.

Dačić je naveo da Srbija, nažalost, nije deo inicijative tri mora, jer nema izlaz ni na jedno, i dodao da smatra da je to samo formalno tako, te da pretpostavlja da će suštinski i druge zemlje koje se nalaze u zaleđu tih mora imati aktivnu ulogu u projektima.

“- Ono što je zajednička crta u svim idejama, pa uostalom i u zapadnobalkanskoj inicijativi u okviru Berlinskog procesa, jeste povezivanje. Kada je reč o povezivanju, tu je infrastruktura pitanje broj jedan, što znači da mi na Zapadnom Balkanu imamo i dalje problema, bez obzira što smo bili u jenoj državi ne postoje autoputevi između svih glavnih gradova, ne postoje dobri aerodromi, luke, energetska infrastruktura” kazao je Dačić.

Dodao je da su to teme kojima su se bavili u okviru Berlinskog procesa i naveo da očekuje da Poljska koja, prema njegovim rečima, ima jači osećaj za zajedništvo sa Zapadnim Balkanom nego neke druge zemlje, čvršće stajati iza celog ovog projekta. Čaputovič je kazao da u inicijativu tri mora” ulazi 12 država od Estonije, do Bugarske, te da je njen cilj razvoj infrastrukture u okviru EU između severa i juga.

Ništa ne smeta da toj inicijativi pristupe i zemlje Zapadnog Balkana, jer treba podržavati razvoj infrastrukture između država Zapadnog Balkana i EU kazao je Čaputovič.

Dačić je dodao da Srbije od Poljske ne traži pomoć kada je reč o parama, već da traži samo pomoć da nam se otvore vrata i da ta vrata budu otvorena za ulazak u EU onako kako koja zemlja zaslužuje.

Istakao je da će Srbija svoje ispuniti na putu ka EU, da je to njeno strateško opredeljenje, te da odnosi sa Rusijom nemaju veze sa članstvom u EU i nisu medjusobno suprotstavljeni.

Dodao je da evrointegracije Srbije ne treba opterećivati pitanjem Kosova i Metohije i dodao da Beograd želi da se nađe rešenje, ali da bude kompromisno i da i Priština ispuni ono što je dogovoreno. Čaputovič se složio sa Dačićem da Poljska što se tiče finansiranja ne može mnogo da učini, jer i ona sama koristi ekonomsku pomoć EU i dodao da mogu da doprinesu razumevanjem.
Povezane vesti