Delavi veruje da će izbori na KiM biti fer

21.10.2017 2:51:09
Broj pregleda: 52
Podeli Tvituj Podeli na G+

Na dan lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji, u nedelju 22. oktobra, Ambasada SAD u Prištini će imati 30-40 timova koji će posmatrati izborni proces, brojati glasova i voditi računa da oni proteknu u demokratskoj i fer atmosferi, bez bilo kakvih pritisaka, izjavio je ambasador SAD Greg Delavi.

Naš cilj biće da osiguramo da se stvari odvijaju onako kako bi trebalo da se odvijaju i da niko ne vrši pritisak na članove biračkih odbora ili na birače na biračkim mestima rekao je Delavi.

On je, kaže, zabinut u vezi sa prijavama pritisaka na severu Kosova, kako ekonomskog, tako i u nekim slučajevima, kako je rekao, nažalost, fizičkog pritiska.

Delavi je u intervjuu za RTV Kim rekao da smatra da građani zaslužuju mogućnost da čuju kandidate koji učestvuju u izbornoj trci, da bi mediji trebalo da budu u stanju da izveštavaju o stavovima kandidata slobodno bez ikakvog uplitanja vlade i da ne bi trebalo da bude nikakvih pretnji, nasilja i pritisaka.

Osuđuje, kaže, nastojanja koja medijima ograničavaju mogućnost da izveštavaju o kandidatima.

Moram da kažem da izbori nisu naročito demokratski ukoliko kandidati odustaju usled pritisaka i ukoliko članovi biračkog odbora ili posmatrači biračkih mesta odustaju zbog pritisaka. Smatram da su izbori u većinskoj zajednici na Kosovu kompetitivni. Ima dosta kandidata za predsednike opština i za odbornike u skupštinama opština. Voleo bih da vidim veću konkurentnost u manjinskim zajednicama, takođe rekao je Delavi koji kaže da, uprkos svemu, očekuje fer izbore u nedelju.

On je podsetio da Zajednica srpskih opština proističe iz Ahtisarijevog plana i dodaoi da to pitanje dugo lebdi u vazduhu”.

Nastavljam da argumentujem i navodim razloge u prilog Zajednice opština sa srpskom većinom. Ona proističe iz Ahtisarijevog sporazuma od pre skoro deset godina. Savršeno je opravdana i šta više znate o njoj više uviđate da je opravdana. Normalizuje okvir za opštine sa većinskim srpskim stanovništvom i olakšava im da rade zajedno na pitanjima kao što su zdravstvena zaštita i obrazovanje gde je jezik važan element rekao je Delavi.

Smatra da će to biti dobro za kosovske Srbe i smatra da će to takođe biti dobro za ostale manjinske zajednice na Kosovu.

Smatram da ovo pitanje već dovoljno dugo lebdi u vazduhu. Došlo je do dogovora i svakako podstičem vladu i zajednice da počnu da rade na sledećem koraku, a to je izrada statuta za Zajednicu kazao je američki diplomata.

U skladu sa politikom zemlje koju predstavlja, ambasador snažno podržava razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga u oružane snage Kosova”.

To podržavam preko ustavnog amandmana kako bi se osigurala podrška zajednica. Smatram da do transformacije treba da dođe postepeno, da bi trebalo da bude učinjena na profesionalan način i da bi trebalo da bude potpuno javna i transparentna tako da svi znaju šta se dešava. Želeo bih da vidim da se ova promena ostvari preko ustavnog amandmana i podstakao bih kosovske Srbe pored svih ostalih građana Kosova da učestvuju u debati. Smatram da bi kosovski političari trebalo da izađu u narod i objasne o čemu je reč rekao je Delavi koji smatra da u javnosti ima mnogo dezinformacija o vom pitanju.

Smatra i da, kako kaže, Kosovo kao suverena i nezavisna država zaslužuje vojsku kao svaka druga suverena i nezavisna država”. Pitanje je kako da stignemo odavde do tamo”, rekao je.

Američki diplomata nije želeo da komentariše izjavu kosovskog predsednika Hašima Tačija da je Specijalni sud za ratne zločine OVK formiran pod pritiskom međunarodne zajednice, ali je naveo da su SAD potpuno posvećene tome da taj sud bude operativan i obavlja posao zbog kojeg je osnovan”.

On kaže da je najvažnija stvar da svi prepoznaju da su dani Trepče kao jugoslovenskog dragulja” završeni, ali i da u upravljački tim tog kombinata treba da budu uključeni kosovski Srbi.

Ambasador ne misli da će istupanje SAD iz UNESKO-a naštetiti aspiracijama Kosova da postane član te organizacije.

Svakako Sjedinjene Američke Države nastavljaju da snažno podržavaju želju Kosova da postane članica ove organizacije. Sigurno će to na Kosovu pomoći u zaštiti i unapređenju kulture, nasleđa, nauke, itd. Smatramo da je to dobro za sve građane, za sve kosovske zajednice. Takođe, podržavamo želju Kosova da se pridruži Interpolu koji predstavlja veoma važnu organizaciju za sprovođenje zakona što je veoma važno u danima terorizma i protoka ljudi preko granica svih balkanskih država rekao je Delavi.
Povezane vesti