Deluje kao pitoma rečica, ali ko god je skočio u nju da se okupa NIKADA NIJE ISPLIVAO NA

18.7.2018 22:16:34
Broj pregleda: 99
Podeli Tvituj Podeli na G+

Reka Varf i njen deo nazvan Bolton Strid” u Jorkširu izgledaju kao predeli iz Tolkinovog romana Gospodara prstenova”. Ono što niko nikada ne bi pretpostavio gledajući pitome šume, veliko kamenje obraslo mahovinom i korito koje više pripada potoku nego reci, jeste da je ovo najopasnija reka na planeti.

Ako upadnete šanse da ćete poginuti su, kažu lokalci, sto posto. Oni odgovorno tvrde kako se nko nikada nije izvukao iz smrtonosnog zagrljaja naizgled pitome rečice. U njoj se, kaže lokalna legenda, jednom utopio i dečak koji je trebalo da postane kralj Škotske, ali su ga u dubine povukle smeđe vode Strida kojeg je pokušavao da preskoči.

Uzvodno i nizvodno reka izgleda normalno, široka je i spora, a onda se, laički rečeno, okreće na bok i te postaje uska ali i neverovatno duboka. Ispod oblih zelenih stena koje okružuju potok skrivaju se metri i metri šupljeg prostora ispunjenog vodom koja vas, ako upadnete, zajedno sa stenama naprosto samelje.

Nema tačnih brojeva koliko je osoba poginulo na ovom delu reke, ali zna se da retko koje telo ispliva na površinu. Pre osam godina u reci je stradalo dete koje se, uprkos prisustvu roditelja, okliznulo i palo u vodu.

Usprkos svemu tome šuma koja prati Strid je vrlo popularna za pešačenje, a svakih desetak metara su upozorenja kako je reč o izrazito opasnoj reci čiji izgled vara i kojoj se, nipošto, ne sme približavati.
Povezane vesti