Dodik: Vučićeva poseta Zagrebu prilika da se rešše mnoga pitanja

12.2.2018 9:15:55
Broj pregleda: 4
Podeli Tvituj Podeli na G+

U sinoćnjoj glavnoj informativnoj emisiji hrvatskog javnog servisa (HRT), današnja poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića bila je prva i ujedno centralna vest, kojoj je posvećeno 10 minuta.

U izveštaju je ukazano da su pripreme uoči dolaska završene i da se sa velikom pažnjom očekuje sastanak predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović sa njenim srpskim kolegom, koji će potom razgovarati i sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, te i sa predstavnicima Sabora.HRT, takođe, navodi da u razgovoru sa predsednicom Hrvatske tema razgovora neće biti ratne odštete.

Istovremeno hrvatski javni servis podseća da je premijer Plenković najavio da želi da razgovara sa visokim gostom o ratnim odštetama i sporazumu o normalizaciji odnosa, ali da nije jasno da li će se stvarno dotaći te teme tokom planiranog radnog ručka.

Najavljeno je, kroz izjavu ranije šefice protokola Kancelarije predsednice Hrvatske, Milade Privore, da će Vučić biti dočekan uz najviše državne počasti.

Ukazano je, povodom održavanja poslovnog saveta, da je robna razmena dve zemlje u stalnom rastu i da je 2016. prešla magičnu granicu” od milijardu evra.

Bono Marjanović, ekspert za bezbednost, rekao je HRT-u da će poseta Vučića biti održana uz najviše mere bezbednosti.

Na snazi su jake mere bezbednosti. Više stotina pripadnika svih segmenata bezbednosnih snaga brinuće se o sigurnosti gosta”, kazao je on dodajući da će u preventivne mere biti uključene sve snage od kontrole pića i hrane, do snajpera i protivsnajperskih snaga.

Televizija RTL je takođe posvetila veliku pažnju poseti predsednika Srbije prikazujući, pored informacija o planiranom programu, i priloge o situaciji Srba u Hrvatskoj.

Hina: Dugoočekivana poseta Vučića za ublažžavanje napetosti

Hrvatska agencija Hina najavljuje današnju posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića toj zemlji, navodeći da on stiže u dugoočekivanu posetu Hrvatskoj koja bi trebalo da ublaži napetosti u odnosima dveju država, ali je pre toga (poseta) ukazala i na neka razilaženja među glavnim kreatorima hrvatske spoljne politike”.

U tekstu pod naslovom Vučić u napetoj atmosferi stiže u posetu Hrvatskoj”, Hina navodi da je srpskog predsednika u posetu pre dve nedelje pozvala hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, sa željom da dve države prevaziđu prepreke i događaje koji nas drže taocima prošlosti i time otvore novu stranicu u odnosima”.

Agencija podseća da do njihovog susreta dolazi manje od dve godine od sastanka u Srbiji u junu 2016. kada su potpisali takozvanu Subotičku deklaraciju o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske.

Hina ocenjuje da ipak, svi krupni problemi koji su postojali tada i danas stoje na putu potpunoj normalizaciji odnosa dveju država, opterećenih teškim nasleđem rata i raspada zajedničke države 90-ih godina prošlog veka.

Hrvatska agencija navodi i da je Vučić, kojeg naziva najmoćnijim čovekom Srbije, trebalo u Zagreb da dođe krajem 2017, ali je poseta odložena zbog nezadovoljstva zvaničnog Zagreba zato što je u Beogradu podignut spomenik majoru JNA Milanu Tepiću.




Povezane vesti