Energija i svežina organizma zavise od vode

21.11.2018 10:48:19
Broj pregleda: 58
Podeli Tvituj Podeli na G+

Voda se gubi procesom disanja, znojenja, mokrenja i pražnjenjem creva, pa za jedan dan izgubimo oko 2,5 litara tečnosti. Da bi organizam dobro funkcionisao, potrebno je da nadoknadimo ovaj gubitak. Posebno je važno obratiti pažnju ako se aktivno bavimo fizičkim aktivnostima, jer se gubitak tečnosti značajno uvećava.

Dobra hidriranost sprečiće glavobolje, malaksalost, zamor i nedostatak energije, mnoge kardiovaskularne probleme, ali uticati na ubrzanje metabolizma.

Ne dehidrira samo naš organizam, već i naša koža, te ako primetite da vam je ten sivkast, koža sklona perutanju i izgleda beživotno, razmislite da li pijete dovoljno vode. Da bi koža bila nahranjena, potrebna joj je, između ostalog, upravo voda, koja pomaže da se sve ćelije ravnomerno snabdevaju kiseonikom ali i drugim hranljivim materijama.

„Voda je najvažnija hranljiva materija i adekvatan unos vode je neophodan deo zdrave ishrane s obzirom na brojne funkcije koje voda ima u našem organizmu. Za hidraciju se preporučuju sve higijenski i zdravstveno ispravne vode – od vode iz javnog vodovoda do oligomineralnih flaširanih voda, u skladu sa specifičnim potrebama pojedinačne osobe“, ističe profesor dr Sergej Ostojić lekar i fiziolog vrhunskih sportista sa višedecenijskim iskustvom.

Ne postoji organ u našem telu koji ne zavisi od pravilnog unosa vode. Svaka kap koju u sebe unesemo dragoceni je doprinos našem opštem zdravlju. Zato se potrudite da dnevne obaveze podredite svom telu i njegovim potrebama. Voda niskomineralnog sastava uvek je pravi izbor, jer je mogu konzumirati svi članovi porodice, od beba, dece, odraslih do starijih osoba. Niste žedni? Popijte čašu vode.
Povezane vesti