Erdogan pustio u rad Transanadolijski gasovod, ceremoniji otvaranja prisustvovao i Vučić

13.6.2018 11:15:53
Broj pregleda: 48
Podeli Tvituj Podeli na G+

U turskom gradu Eskišehiru danas je svečano pušten u rad Transanadolijski gasovod (TANAP), koji će dopremati prirodni gas iz Azerbejdžana preko Gruzije i Turske do Evrope.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je svečano otvorio gasovod, a ceremoniji otvaranja prisustvovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je, na poziv tuskog predsednika, doputovao danas u Eskišehir.

Ovaj gasovod je proizvod bliskog prijateljstva između Turske i Azerbejdžana. Tranzitne zemlje su takođe odigrale ključnu ulogu. Sa ovim projektom, gas iz Azerbejdžana će prvi put biti isporučen Evropi”, izjavio je Erdogan na toj ceremoniji.

TANAP je ne samo važan zbog očuvanja energetske bezbednosti, već i zbog poboljšanja životnog standarda u zemljama kroz koje gasovod prolazi, dodao je predsednik Turske.

Redžep Tajip Erdogan

Na otvaranju gasovoda bili su i predsednik Ukrajine Petro Porošenko, predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev i gruzijski predsednik Giorgi Margvelašvili, kao i veliki broj šefova vlada, ministara energetike i direktora energetskih kompanija.

Moje prisustvo danas ovde predstavlja novu vrlo vidljivu potvrdu uspešnih bilateralnih odnosa Srbije i Turske koji doprinose, kako napretku naše dve zemlje, tako i regiona Zapdnog Balkana. Izgradnja TANAP-a je veoma važna iz dva razloga: prvo, zato što daje nadu da region Jugositočne Evrope neće ostati izolovan kada su u pitanju veliki energetski projekti. Drugo, zato što će ovaj projekat poboljšati energetsku povezanost ovog dela Evrope, a samim tim će imati i uticaj na poboljšanje investicione klime i, siguran sam, dolazak novih investitora u zemlje regiona”, rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije doputovao je u Eskišehir na poziv turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Ovde sam jer me pozvao predsednik Erdogan i čestitam i njemu i predsedniku Alijevu na ovom projektu. Divimo se načinu na koji je predsednik Erdogan uradio određene stvari za svoj narod i svoju zemlju. Pod vašim rukovodstvom Turska će imati ne samo dobre odnose sa Azerbejdžanom već i sa Srbijom” , istakao je Vučić.

Ilham Alijev

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev rekao je da se danas piše nova stranica u istoriji 21.veka”.

Gasovod TANAP, vredan 10 milijardi dolara i dužine 1.850 kilometara, povezuje Kaspijski basen sa jugoistočnom Evropom, a reč je o projektu koji treba da transportuje gas od azerbejdžanskog nalazišta Šah Deniz 2 na Kaspijskom moru kroz Tursku do Evrope.

Izgradnja tog projekta počela je u martu 2015. godine, a prve isporuke gasa preko TANAP-a planirane su za ovu godinu.

Taj gasovod će, kada se do 2020. godine priključi na Transjadranski gasovod (TAP), isporučivati 10 milijardi kubnih metara Evropi.

Do 2023. godine, kapacitet TANAP-a će porasti na 23 milijarde kubnih metara godišnje, a do 2026. godine na 31 milijardu kubnih metara.

Sastanak sa Porošenkom

Vučić se prethodno sastao se sa predsednikom Ukrajine Petrom Porošenkom. Vučić i Porošenko su razgovarali o bilateralnim odnosima i ekonomskoj saradnji, a ukrajinski predsednik je porulčio da njegova zemlja poštuje teritorijalni integritet Srbije i zatražio od Vučića da apeluje na političare u Srbiji da ne vode antiukrajinsku kampanju.

Srpski predsednik je izrazio zahvalnost za principijelnu poziciju Ukrajine po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i istovremeno naglasio da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine.

On je konstatovao da dve zemlje imaju tradicionalno prijateljske odnose i istakao da je Srbija zainteresovana za dalje proširenje bilateralne saradnje.

Predsednik Vučić je naglasio da je ekonomska saradnja daleko ispod potencijala i interesa dve strane i dodao da je veoma važno raditi na usaglašavanju bilateralnog Sporazuma o slobodnoj trgovini.

Ukrajina poštuje i poštovaće teritorijalni integritet Srbije”, istakao je Porošenko i zamolio Vučića da iskoristi svoj autoritet i apeluje na političare u Srbiji da ne vode antiukrajinsku kampanju.

Naši narodi i naše zemlje su veoma bliski i zato treba raditi na razvoju ekonomskih i kulturnih odnosa, kao i na saradnji u drugim oblastima”, naglasio je ukrajinski predsednik.

Susretu dvojice predsednika prisustvovao je i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.
Povezane vesti