EU DANAS OTVARA KARTE Obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa NIJE

6.2.2018 10:48:21
Broj pregleda: 26
Podeli Tvituj Podeli na G+

U predlogu nove Strategije proširenja na Zapadni Balkan, koja će danas biti usvojena u Strazburu, ne pominje se 2019. godina kao vremenski okvir za uspostavljanje sveobuhvatne normalizacije odnosa Srbije i Kosova, saznaje Tanjug.

Prema nezvaničnim informacijama Tanjuga, umesto toga se podvlači da bi dve strane trebalo što pre da zaključe sveobuhvatni, pravno-obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa, što znači da je Evropska komisija odustala od vremenskog oročavanja”, odnosno ograničavanja te obaveze.

Pored ove, druga novina” u odnosu na prvobitni tekst Strategije, odnosno nacrt tog dokumenta, je odnos prema Kosovu.

Prema informacijama koje su diplomatski izvori preneli Tanjugu u Briselu, finalni tekst Strategije o proširenju predviđa da Kosovo može da napreduje na svom evropskom putu kroz implementaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju” i to kada to dozvole objektivne okolnosti”.

Ovakva promena rečnika, tačnije pristupa Evropske komisije, u diplomatskim krugovima u Briselu za Tanjug se ocenjuje kao spuštanje ambicija koje su ranje postojale o napretku Kosova na EU putu”.

Pročitajte još

U pitanju je, kako je ranije Tanjug pisao, činjenica, na koju se pozivala i Španija, da je Kosovo stupanjem na snagu Sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji zapravo došlo do kraja svog trenutno mogućeg evrointegracionog puta.

Za svaki sledeći korak Kosova ka EU biće neophodan konsenzus svih zemalja članica o statusu Kosova kao nezavisne države.

Takvog konsenzusa nema i pitanje je da li će i kada biti postignut.

Srbija u EU do 2025. godine

Mimo ovoga, u skladu sa ranijim procenama i očekivanjima, Srbija dobija konkretan vremenski okvir za ulazak u EU do 2025. godine.

Iako u Evropskoj komisiji naglašavaju da se strategija odnosi na ceo region Zapadnog Balkna, očekuje se da samo Srbija i Crna Gora, koje se precipiraju kao lideri procesa evrointegracija, dobiju jasan rok mogućeg ulaska u EU:

Uz snažnu političku volju, ispunjavnje održivih reformi i trajna rešenja u sporovima sa susedima, Crna Gora i Srbija bi trebalo da budu spremne za članstvo do 2025. godine”, navodi se u tesktu Staregije u koju je Tanjug imao uvid.

Druge zemlje regiona nisu dobile konkretne vremenske rokove, ali je Evropska komisija iznela svoje namere da svaka od njih napreduje na putu ka EU.

Albaniju i Makedoniju, ukoliko ispune neophodne uslove, na prvom mestu iz oblasti vladavine prava, odnosno pitanja imena u sporu Makedonije sa Grčkom, Evropska komisija namerava da preporuči za otvaranje pregovora.

Bosni i Hercegovini se takođe otvara šansa da postane zemlja kandidat za članstvo uz trajne napore i angažman”. U Briselu ovakvo odustajanje” Evropske komisije od konkretnih datuma, sem kada je u pitanju vremenski okvir za pristupanje Srbije i Crne Gore EU, vide kao potez koji bi trebalo da da dovoljno podstreka za napredak, ali i da ne bude ograničavajući faktor ili faktor kontraproduktivnog pristiska.

Sukob oko datuma

Cilj proširenja jeste da se zemlje koje žele članstvo na kvalitativnom nivou transformišu u članice koje imaju održivu i funkcionalnu demokratiju i ekonomiju i kao takve budu u mogućnosti da doprinesu Uniji. Ako postavljanje datuma ide na štetu tog cilja, to će doneti više štete nego koristi, ne samo politici proširenja, već i zemljama u procesu evrontegracija”, upozoravaju evropski analitičari. Evropska komisija bi u svojoj novoj strategiji trebalo da posebnu pažnju stavi na reformu vladavine prava u regionu, kao na najhitnije pitanje za Zapadni Balkan”.

Večernje novosti” su objavile da među zemljama EU vlada sukob upravo oko datuma za Balkan. Naime, zemlje koje predstavljaju tvrdo jezgro” Holandija, Belgija i Nemačka su protiv navođenja datuma.

Te zemlje su, kako saznaje list, već dostavile primedbe na tekst Strategije u kom navode da se datumi ne bi trebalo pominjati kako se ne bi davala nesigurna obećanja jer bi premanjima prijem trebalo da zavisi od ispunjenja uslova.

Dve verzije za granične sporove

Jačanje ekonomije, potpomognuto strukturnim reformama u toj oblasti, takođe se vidi kao neophodno da bi zemlje Zapadnog Balkana bile potpuno spremne da uđu” i da doprinesu rastu EU privrede”.

Strategija bi trebalo da najavi i postepeno povećanje” predpristupnih (IPA) fondova za Zapadni Balkan do 2020. godine.

Poseban deo Strategije odnosi se na predlog povećanog učešća svih partnera sa Zapadnog Balkana na neformalnim Savetima EU i drugim formacijama Saveta koje se foksiraju na oblasti od zajedničkog interesa”, kao što su spoljna politika, bezbednost, odbrana, migracije i transport.

Posle Samita Zapadnog Balkana u maju u Sofiji, dalji sastanci sa liderima sa Zapadnog Balkana bi trebalo da budu predviđeni u kontekstu odgovarajućih sastanaka Evropskog Saveta”, navodi se u nacrtu Strategije u koju je Tanjug imao uvid. Nova Strategija bi trebalo da još jednom fokus stavi na pomirenje i dobrousedske odnose u regionu.

Još jednom će se naglasiti da se svi bilateralni sporovi moraju rešiti pre ulaska u EU. Pored zaključivanja sveobuhvatnog i pravno obavezujućeg sporazuma između Srbije i Kosova, Evropska komisija zahteva da se granični sporovi reše međunarodnom arbitražom.

Po navodima Hine, međutim, u novoj verziji Strategije, navodno na insistiranje Slovenije, iz teksta je izbačeno formulacija da se ide na arbitražu u slučaju nemogućnosti da se granični sporovi reše bilateralno.
Povezane vesti