FANTOMSKI SPISAK IZ JERUSALIMA Izraelski mediji ugurali Srbiju na Netanjahuov gala prijem,

16.5.2018 23:46:28
Broj pregleda: 43
Podeli Tvituj Podeli na G+

Srbija je u svetskim medijima stavljena na spisak 32 zemlje koje je su učestvovale na prijemu koji je organizovao izraelski premijer Benjamin Netanijahu dan uoči otvaranja američke ambasade SAD u Jerusalimu. Međutim, srpsko Ministarstvo spoljnih poslova demantovalo je ove navode.

Srpski šef diplomatije Ivica Dačić kaže za Blic” da Srbija niti je prisustvovala, niti je planirala da bude gost na tom ili bilo kom drugom skupu.

Ivica Dačić

Nisu bili naši predstavnici iz ambasade, ni na prijemu ni na otvaranju ambasade u Jerusalimu. To je u skladu sa našom politikom kaže Dačić za Blic”, koji navodi da je takva bila instrukcija iz njegovog kabineta.

I izvori Blica” iz izraelskih diplomatskih krugova potvrdili izostanak Srbije sa ovog skupa uz komentar da je to veliko razočarenje”.

Zbog čega je Srbija završila na spisku nije sasvim jasno, ali jeste kako je do zbrke došlo. Sve je počelo kada je list “Haarec” u ponedeljak objavio spisak zemalja koje planiraju da se pojave na proslavi a među kojima je navedena i Srbija, kao jedna od retkih iz ovog dela sveta uz Albaniju i Makedoniju. Potom su brojni mediji dan kasnije ponovo objavili isti spisak samo uz tvdnju da su predstavnici tih zemlaja bili na skupu. Prema tim navodima, prijem je bojkotovala većina ambasadora zemalja EU, osim Austrije, Mađarske, Češke i Rumunije.

U tom društvu su se našle i Angola, Kongo, El Salvador, Etiopija, Nigerija, Kenija, Peru, Ukrajina, Vijetnam

Posle natpisa svetskih medija, informaciju je demantovalo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije (MSP), rekavši da nijedan srpski diplomata nije prisustvovao prijemu u Ministarstvu inostranih poslova Izraela.

MSP ističe poznati i principijelni stav Srbije prema izraelsko-palestinskom sporu, kao što je podrška mirovnom i održivom rešenju po osnovu dve države”, bez prejudiciranja budućeg statusa Jerusalima, uz poštovanje svih relevantnih rezolucija UN”.

“U tom svetlu, Srbija je na bilateralnom planu posvećena unapređenju tradicionalno dobrih odnosa sa Izraelom i Palestinom, i nastojaće da konstruktivno doprinosi pronalaženju trajnog i održivog rešenja za izraelsko-palestinsko pitanje”, navedeno je u saopštenju.

Iako početna informacija nije tačna, šteta je nastala. Pa tako, upravo u svetlu dobrih odnosa sa Izrelom i nepojavljivanjem predstavnika Srbije, spisak je bacio dodatno svetlo na ovaj izostanak. Posebno što je reč o zemlji koja nije priznala Kosovo.

Zemlje koje su prisustvovale svečanosti u Jerusalimu

Istovremno su sa pojavom ovih navoda plasirane priče i kritike kako se Srbija zapravo stavila na stranu Amerike, i stranu suprotnu od većine zemalja članica EU i Ujedinjenih nacija A pojavile su se zlokobnije tvrdnje da će Srbija ovim potezom isprovocirati islamske ekstremiste…

Podele i nezadovoljstvo zbog ovog poteza američkog predsednika nisu se odrazile samo na slučaj “gala prijem”. Sama odluka američkog predsednika Donalda Trampa o preseljenju ambasade naišla je na burne reakcije, pa je većina zemalja članica UN kritikovale takav potez , uz opasku da je američki predsednik jednim potezom bacio u vodu višedecenijske napore Amerike da se uspostavi kakav-takav mir u ovom regionu.

Trampova odluka da SAD premeste svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim, praktično znači da Vašington taj grad, koji i Izraelci i Palestinci smatraju svojim svetim gradom, priznaje kao prestonicu Izraela.

Upravo je taj potez izazvalo proteste i sukobe u pojasu Gaze, što je rezultiralo stradanjem 50 Palestinaca, dok je skoro 3.000 njih ranjeno u sukobima sa izraelskom vojskom.
Povezane vesti