FORMIRANJE NEMAČKE VLADE U ĆORSOKAKU Probni pregovori "zaglavljeni" nakon

12.1.2018 10:16:04
Broj pregleda: 10
Podeli Tvituj Podeli na G+

Takozvani pobni pregovori o formiranju koalicione vlade Nemačke između konzervativnog bloka kancelarke Angele Merkel i Socijaldemokratske partije (SPD) našli su se u ćorsokaku, nakon više od 20 sati razgovora.

-Još je potrebno malo vremena, poručio je odlazeći sa pregovora konzervativac iz redova bavarske partije Hrišćansko-socijalna unija (CSU) Štefan Majer.

Na ovim probnim pregovorima je trebalo da bude doneta odluka o početku formalnih koalicionih pregovora, ali dogovora nije bilo na pomolu ni u 5:30 ujutru.

Jedan od učesnika pregovora, ranije je rekao da su pregovori u potpunosti zaglavljeni”.

Nemačka kancelarka Angela Merkel saopštila je u četvrtak, koji je bio određen za poslednji dan probnih pregovora, da njen konzervativni blok i Socijaldemokratska partija (SPD) moraju da savladaju velike prepreke kako bi se dogovorili o početku formalnih koalicionih sporazuma.

I lider SPD Martin Šulc rekao je tada da i dalje postoje velike prepreke” koje treba prevazići da bi njegova stranka pristala da se pridruži konzervativcima u vladajućoj koaliciji, ali je istakao da je SPD s konzervativcima kancelarke Merkel pronašla zajednički jezik u mnogim oblastima.

Merkel je tom prilikom upozorila da će poslednji dan probnih pregovora biti težak, ali je istakla da u pregovore ulazi sa energijom”, priznavši da Nemci očekuju rezultate.

Po završetku probnih pregovora, konzervativci i socijaldemokrate treba da odluče da li će ući u formalne koalicione pregovore punog obima. Šulc je rekao ranije i da će SPD pristati da oformi koaliciju samo ako ta partija bude sigurna da bi takva vlada ojačala Evropu, i najavio da će SPD na pregovorima izneti predloge o tome kako to učiniti.

Više od tri meseca nakon federalnih izbora, oslabljena Merkel, koju čeka četvrti kancelarski mandat, nada se uspešnim pregovorima sa opreznim SPD kako bi na scenu ponovo stupila velika koalicija” koja je upravljala najvećom ekonomijom Evrope od 2013. do 2017.
Povezane vesti