Francuski poljoprivrednici blokirali naftne rafinerije i skladišta goriva

11.6.2018 8:16:23
Broj pregleda: 76
Podeli Tvituj Podeli na G+

Francuski poljoprivrednici blokirali su juče naftne rafinerije i skladišta goriva zbog plana kompanije Total” da koristi palmino ulje u svom postrojenju za biogorivo.

Iz sindikata poljoprivrednika FNSEA saopšteno je da je skladište goriva u regionu Marn na severoistoku Francuske prvo večeras blokirano, pošto je stotinjak poljoprivrednika postavilo barikade sa traktorima i šljunkom.

Predsedavajući FNSEA Kristijan Lamber izjavio je da će večeras biti blokirano najmanje pet lokacija.

Francuske vlasti su prošlog meseca dale dozvolu Totalu” da koriste palmino ulje u svojoj rafineriji biogoriva Med” na jugu Francuske, što je izazvalo negodovanje poljoprivrednika koji imaju zasade biljaka iz kojih se dobija biogorivo, poput uljane repice.

Organizatori ističu da je cilj blokade vršenje pritiska na vlasti da odustanu od upotrebe palminog ulja u Medu” i da odgovore na druge zabrinutosti poljoprivrednika poput uvoza mesa iz Južne Amerike.

Naša meta je država rekao je Lamber, navodeći da je odluka Totala” o palminom ulju bila poslednja kap”.

Palmino ulje je jeftinije od uljane repice kao izvor za biodizel i francuski poljoprivrednici navode da im sve češća primena ovog ulja izaziva dodatne probleme zbog visokih poreza i striktnih ekoloških regulativa u Francuskoj.
Povezane vesti