Gutereš ne očekuje predloge o novim sankcijama Teheranu

17.5.2018 3:46:26
Broj pregleda: 62
Podeli Tvituj Podeli na G+

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je da ne očekuje da Savet bezbednosti UN dobije predlog bilo kakve inicijative vezano za ponovno uvođenje sankcija Iranu, javili su belgijski mediji.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom rekao da je teško pretpostaviti šta će uraditi države članice UN, ali je naglasio da ne očekuje u bliskoj budućnosti bilo kakve inicijative u okviru Saveta bezbednosti UN vezano za sankcije Iranu.

Komentar Gutereša uslijedio je sedam nada nakon što je predsednik SAD Donald Tramp saopštio da se Vašington povlači iz sporazuma o nuklearnom programu Irana, koji je potpisan 2015. godine, javio je Sputnjik”.

Pored povlačenja iz sporazuma, Tramp je odlučio da ponovo uvede sankcije Teheranu, koje su nakon potpisivanja sporazuma ukinute, u zamenu za ograničavanje nuklearnog programa Irana.

Teheran je 2015. godine sporazum pod nazivom Zajednički sveobuhvatni plan rada (JCPOA), pored SAD, potpisao sa EU, Rusijom, Kinom, Francuskom, Velikom Britanijom i Nemačkom, koje su kritikovale odluku Trampa da unilateralno istupi iz sporazuma.
Povezane vesti