Han: Ako Srbija želi u EU, sve uslove mora da ispuni do 2023.

11.7.2018 18:15:47
Broj pregleda: 104
Podeli Tvituj Podeli na G+

Ako želi da uđe u EU 2025. godine, Srbija mora da završi pregovore i sve neophodne procese na tom putu do 2023. Takav uslov imaju i ostale zemlje zapadnog Balkana.

Strategija koju smo predstavili u februaru izazvala je reakcije, a pominjanje 2025. godine čitavu priču načinilo konkretnijom. Smatram da je to bitno. Na početku sam oklevao, ali danas mi je drago što su me ubedili da je određivanje datuma dobra ideja rekao je Johanes Han, komesar EU za proširenje.

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je da je Samit Zapadnog Balkana i EU u Londonu doneo je dobre vesti za region i regionalnu saradnju.

Ona je napomenula da nije potrebno svake godine uvoditi nove teme za razgovor, već ostati posvećen postavljenim zadacima i videti njihove rezultate.

Ne mislim da je Berlinski proces istrošen format i da uvek sve treba da bude bombastična vest, mislim da treba, kada se nešto počne, ostati posvećen tome da bismo videli rezultate rekla je Brnabić.

Ne mislim da na svakom samitu treba da se uvodi neka nova tema, već treba da pratimo one teme koje su najvažnije za Berlinski proces. To su agenda povezivanja i kako napredujemo iz godine u godinu, regionalni ekonomski prostor i njegova primena, kao i rad Regionalne kancelarije za saradnju mladih navela je ona.

Samitu u Londonu prisustvovali su i premijeri BiH Denis Zvizdić, Crne Gore Duško Marković, Kosova Ramuš Haradinaj, Albanije Edi Rama, Makedonije Zoran Zaev, kao i predsednici Vlade Bugarske Bojko Borisov, Grčke Aleksis Cipras, austrijski kancelar Sebastijan Kurc, premijer Poljske Mateus Moravjecki, te britanska premijerka Tereza Mej koja je domaćin.
Povezane vesti