HAPŠENJA ŠIROM SRBIJE Privedeno 19 osoba zbog privrednog kriminala i korupcije

12.7.2018 0:16:04
Broj pregleda: 70
Podeli Tvituj Podeli na G+

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, u saradnji sa Poreskom policijom i nadležnim javnim tužilaštvima, sproveli su više pojedinačnih akcija u cilju sprečavanja privrednog kriminala i korupcije.

U sklopu ovih akcija na teritoriji Zaječara, Jagodine, Pančeva, Požarevca, Smedereva, Subotice, Užica i Čačaka uhapšeno je 19 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su u periodu od 2012. godine do danas izvršili više krivičnih dela, a protiv još 75 osoba širom Srbije podnete su krivične prijave u redovnom postupku.

Oni se sumnjiče da su budžetu Republike Srbije, javnim preduzećima i drugim privrednim subjektima i fizičkim licima naneli štetu od oko 1.100.000 evra.

Krivična dele koja im se stavljaju na teren su, između ostalog, zloupotreba službenog položaja, zloupotreba položaja odgovornog lica, prevara, poreska utaja, falsifikovanje i zloupotreba platnih kartica, zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom, falsifikovanje novca, nedozvoljena trgovina, prevare u službi…

Među uhapšenima su poreski službenik Poreske uprave, odseka u Kanjiži, ovlašćeno lice za vršenje stručnog nadzora Grada Zaječara, odgovorno lice AD „Put“ Zaječar, zaposleni u Službi za pravne, ekonomsko-finansijske i tehničke poslove bolnice u Gornjem Milanovcu i više odgovornih lica u nekoliko privrednih društava u Srbiji.

Takođe, u sklopu borbe protiv sive ekonomije, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su i oduzeli oko 5.000 paklica cigareta bez akciznih markica, namenjenih nelegalnoj trgovini i 9.000 litara dizel goriva.

NAJZNAČAJNIJE AKCIJE HAPŠENjA

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Odeljenja za borbu protiv korupcije, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu – Posebnog odeljenja za borbu protiv korupcije, uhapsili su A.B. (1969) iz Subotice, poreskog službenika Poreske uprave, rukovodioca u Odseka Kanjiža, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Sumnja se da je ona, u periodu od 2012. do 2018. godine iskorišćavanjem svog službenog položaja, sačinjavala rešenja kojima se odobrava povraćaj više plaćenog poreza na prenos apsolutnih prava i porez na nasleđe i poklon sa neistinitim podacima. Na osnovu tih rešenja je, kako se sumnja, 9.110.913 dinara prebačeno je sa računa javnih prihoda na njene tekuće račune.

Osumnjičena se tereti i da je, u nameri da jednom fizičkom licu pribavi protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 1.480.267 dinara, iskoristila svoj službeni položaj i sačinila rešenja kojima se odobrava povraćaj više plaćenog poreza na prenos apsolutnih prava i porez na nasleđe i poklon sa neistinitim podacima. Na osnovu tih rešenja sa računa javnih prihoda na račun tog fizičkog lica neosnovano je preneto 743.104 dinara.

Zbog pomaganja u izvršenju krivičnog dela, protiv četrdesetsedmogodišnjeg muškarca biće podneta krivična prijava u redovnom postupku.

Njemu se stavlja na teret da je sa umišljajem pomogao osumnjičenoj tako što joj je, davanjem broja svog tekućeg računa i raspolaganjem novčanim sredstvima, stvorio uslove za izvršenje krivičnog dela.

Osumnjičenoj je određeno zadržavanje do 48 sati nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti sprovedena Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu.

***

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Zaječaru, po nalogu Posebnog odeljenja za borbu protiv korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, uhapsili su B.S. (1970) iz Zaječara, ovlašćeno lice za vršenje stručnog nadzora Grada Zaječara, zatim Z.J. (1954) iz Zaječara, odgovorno lice AD „Put“ Zaječar i odgovornog izvođača radova, dok je za D.V. (1967) odgovornim licem DOO „Milić Limited“ raspisana potraga, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela zloupotreba službenog položaja, zloupotreba položaja odgovornog lica i zloupotreba položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu.

Postoje osnovi sumnje da je B.S., kao ovlašćeno lice za vršenje stručnog nadzora grada Zaječara po ugovorima o izvođenju radova na izradi igrališta na zapadnoj Kraljevici koji je zaključen između Mesne zajednice „Karađorđev venac“ i AD „Put“ i DOO „Milić Limited“, overio lažne privremene situacije koje su sačinjavali Z.J. i D. V. za kojim je raspisana potraga.

Na osnovu toga Z.J. i D.V. fakturisani su radovi koje nisu izveli, a za koje je grad Zaječar AD „Put“ platio 397.800 dinara, dok je preduzeću „Milić Limited“ isplaćeno 2.490.150 dinara.

Na taj način osumnjičeni su oštetili budžet grada Zaječara za 2.877.950 dinara, za koliko su pribavili protivpravnu imovinsku korist.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i uz krivičnu prijavu biće privedeni Višem javnom tužilaštvu u Nišu.

***

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Jagodini, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u tom gradu, uhapsili su investitore N.L. (1973) i S. P. (1969) iz Jagodine, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela prevara u saizvršilaštvu, poreska utaja u saizvršilaštvu i građenje bez građevinske dozvole.

Oni su, kako se sumnja, u svojstvu investitora stambenog objekta u Jagodini, mimo rešenja građevinske inspekcije o obustavi radova, doveli u zabludu vlasnika zemljišta i nepokretnosti da će oni kao investitori na sebe preuzeti sve obaveze u vezi izgradnje i prodaje stanova.

Pritom su prikrili da su prilikom prodaje stanova u svim kupoprodajnim ugovorima kao prodavca stanova naveli oštećenog, kao i činjenicu da nakon prodaje stanova nisu platili poreske dažbine od 752.704 dinara, koje su stavljene na teret oštećenog.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Osnovnom javnom tužilaštvu u Jagodini.

***

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Jagodini, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu – Posebno odeljenje za borbu protiv korupcije, uhapsili su M.M. (1980), odgovorno lice skladišta gasa u PD ”Euro Gas” doo Subotica, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo pronevera u obavljanju privredne delatnosti.

On se sumnjiči da je u periodu od 1. februara do 27. avgusta 2017. godine, kao odgovorno lice skladišta gasa u privrednom društvu ”Euro Gas” DOO Subotica, koji je na osnovu ugovora posao obavljao u skladištu gasa u mestu Bagrdan kod Jagodine, u nameri pribavljanja protivpravne imovinske koristi za sebe prisvojio ili otuđio tečni naftni gas koji mu je poveren na poslu, u količini od 7.320 kilograma, vrednosti 732.000 dinara.

Time je za navedeni iznos oštetio privredno društvo ”Euro Gas” DOO Subotica.

Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 časova i on će, uz krivičnu prijavu, biti sproveden Višem javnom tužilaštvu – Posebnom odeljenju za borbu protiv korupcije u Kraljevu.

***

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu, po nalogu Posebnog odeljenja za borbu protiv korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, uhapsili su V.M. (1976) iz Požarevca, radnicu Preduzeća za puteve Požarevac koja ujedno obavlja i poslove u sindikatu ovog preduzeća, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo pronevera.

Sumnja se da je ona, u periodu od 2015. do 2018. godine, neosnovanim podizanjem gotovine sa računa sindikata i prebacivanjem novčanih sredstava na svoje tekuće račune protivpravno prisvojila 2.226.315 dinara.

Takođe, njoj je u navedenom periodu preko sindikata preduzeća isporučen ugalj ukupne vrednosti od 220.246 dinara, za koji nije izmirila dugovanja lažno prikazujući u knjigovodstvenoj dokumentaciji sindikata da nema dug za preuzeti ugalj.

Na ovaj način ona je, kako se sumnja, sebi pribavila protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 2.446.551 dinara, za koliko je oštetila sindikat.

Osumnjičenoj je određeno zadržavanje do 48 sati i uz krivičnu prijavu biće privedena Osnovnom javnom tužilaštvu u Kraljevu.

***

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Subotici, u saradnji sa Poreskom policijom, a po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Subotici, uhapsili su T.V.P. (1969), odgovorno lice DOO „Euro Steel Center” iz Subotice, dok su krivične prijave u redovnom postupku podnete protiv odgovornog lica PD „Euro Steel Center“ doo Subotica, odgovornog lica PD ”Agroplod exportimport” doo i PD ”Varel” doo, odgovornog lica PD „Duo agrar MB” doo iz Beograda, odgovornog lica PD Europost” doo iz Zemuna, odgovornog lica PD ”M.K.S.- inženjering” doo iz Šapca i odgovornog lica PD ”Well D.O.N. international” doo iz Zemuna, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela poreska utaja.

Oni se sumnjiče da su u periodu od 29. oktobra 2012. do 15. aprila 2014. godine, kroz simulovane poslovne odnose i fiktivne fakture evidentirali netačne i nepotpune podatke i tako izbegli plaćanje poreza po više osnova, čime su budžet Republike Srbije oštetili za 25.110.831 dinar.

Osumnjičenom je određeno zadržavanje nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti sproveden Osnovnom javnom tužilaštvu u Subotici.

***

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Užicu, u saradnji sa Sektorom poreske policije Odsek u Užicu, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u tom gradu, uhapsili su B.Đ. (1978), odgovorno lice GZTR „Božidar Đokić“ Bajina Bašta, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo poreska utaja.

On je, kako se sumnja, u periodu od 9. do 21. decembra 2016. godine, ostvario prihod od samostalne delatnosti u ukupnom iznosu od 8.975.000 dinara koji, u nameri da izbegne obračun i plaćanje poreza, nije prikazao u poreskim prijavama. Na taj način je manje obračunao i platio porez na prihod od samostalne delatnosti i pripadajuće doprinose u ukupnom iznosu od 1.532.176 dinara.

Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 sati nakon čega će biti priveden Osnovnom javnom tužilaštvu u Užicu.

***

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Čačku, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije, uhapsili su R.Z. (1979), zaposlenog u Službi za pravne, ekonomsko – finansijske i tehničke poslove bolnice u Gornjem Milanovcu, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo prevara u službi.

Ona se sumnjiči da je, u periodu od 1. novembra 2012. do 31. decembra 2016. godine, uzimala robu na administrativne zabrane u 49 različitih pravnih lica, koje je razduživala podnošenjem lažnih obračuna zarada za sebe i više zaposlenih radnika bolnice uvećavajući podatke koji se odnose na iznos zarade.

Na ovaj način sebi je pribavila korist od 2.390.711 dinar, a RFZO-u i zaposlenim radnicima bolnice pričinila štetu u ukupnom iznosu od 3.373.506 dinara.

Osumnjičenoj je određeno zadržavanja do 48 časova nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti privedena Višem javnom tužilaštvu u Kraljevu.

***

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Subotici, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u tom gradu, uhapsili su S.I. (1979) iz okoline Bačke Topole, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo prevara.

Sumnja se da je on, početkom 2018. godine, jednu ženu doveo u zabludu i pod pretnjom, prisilom i lažnim obećanjem naterao je da potpiše ugovor o zajmu, po kome njeno navodno dugovanje iznosi 35.100 evra, umesto 4.300 evra stvarnog duga.

***

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u tom gradu, uhapsili su A.P. (1989) iz Požarevca, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo falsifikovanje novca.

On se sumnjiči da je u noći između 15. i 16. juna ove godine, prethodno nabavljene tri lažne novčanice u apoenima od po 100 evra, stavio u opticaj u jednom objektu za priređivanje igara na sreću u Požarevcu i tako ga oštetio za 36.000 dinara.

Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 sati nakon čega će, uz krivičnu prijavu biti sproveden Osnovnom javnom tužilaštvu u Pančevu.

***

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Čačku, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u tom gradu, uhapsili su S.B. (1994) i L.P. (1994) iz Čačka, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo falsifikovanje novca.

Postoje osnovi sumnje da su njih dvojica, 5. juna 2018. godine, stavili u opticaj dve falsifikovane novčanice u apoenu od 100 evra, kojim su platili mobilni telefon.

Takođe, policija je prilikom pretresa stana i drugih prostorija koje koristi L. P. pronašla i oduzela još jednu falsifikovanu novčanicu u apoenu od 100 evra.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Osnovnom javnom tužilaštvu u Čačku.

***

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Jagodini, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u tom gradu, uhapsili su I.J. (1977), zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela krađa i tri krivična dela falsifikovanje i zloupotreba platnih kartica.

On se tereti da je u periodu od 26. aprila do 7. maja ove godine, od više građana ukrao platne kartice sa PIN brojevima, sa kojih je protivzakonito prisvojio 45.500 dinara.

Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 sati i uz krivičnu prijavu biće priveden Osnovnom javnom tužilaštvu u Jagodini.

***

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Smederevu, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u tom grad, uhapsili su I.D. (1976) iz Ovče i Lj.P. (1971) iz Smedereva, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo nedozvoljena trgovina.

Sumnja se da su oni, u maju ove godine, bez ovlašćenja za trgovinu nabavili 11.000 litara dizel goriva od čega su prodali 2.000 litara.

Na ovaj način izbegli su plaćanje PDV-a i drugih propisanih dažbina u iznosu od 862.070 dinara, za koliko su oštetili budžet Republike Srbije.

Policija je pronašla i oduzela ostalu količinu od 9.000 litara dizel goriva.

***

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Pančevu, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u tom gradu, uhapsili su L.V. (1978) i S.N. (1980), zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo prevara.

Njih dvoje su, kako se sumnja, u aprilu ove godine u jednom časopisu objavili oglas Božiji dužnik otac Trifun”, u kojem su nudili otklanjanje negativne energije, spajanje rastavljenih i vraćanje mira u domove.

Na taj način doveli su u zabludu jednu osobu koja im je za navedene usluge isplatila 265.600 dinara.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova, nakon čega će biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

IZDVOJENE KRIVIČNE PRIJAVE U REDOVNOM POSTUPKU

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Smederevu, u saradnji sa Poreskom policijom, a po nalogu osnovnih javnih tužilaštava u Velikoj Plani, Požarevcu i Svilajncu, podneli su krivičnu prijavu protiv odgovornog lica PD „Duki shop kom” doo, odgovornog lica SPTR „Euro“doo, odgovornog lica UTP ”Džoni Kom” i odgovornog lica PD ”Rudo gradnja“ doo i PD ”Agrar Centar M“ doo, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela poreska utaja i neosnovano iskazivanje iznosa za povraćaj poreza i poreski kredit.

Kako se sumnja, oni su za period od 1. januara 2014. do 31. decembra 2017. godine, kroz simulovane poslovne odnose i fiktivne fakture evidentirali netačne i nepotpune podatke i tako izbegli plaćanje poreza za privredne subjekte gde su bili odgovorna lica, u ukupnom iznosu od 30.695.931 dinar, na štetu budžeta Republike Srbije.

***

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Kraljevu, u saradnji sa Poreskom policijom, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Kraljevu, podneli su krivičnu prijavu protiv odgovornog lica privrednog društva ,,Maša Euro Eko“ doo iz Kraljeva, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo poreska utaja.

On se sumnjiči da je od 1. januara do 31. decembra 2017. godine, izvršio promet dobara i prodaju robe nepoznatim kupcima u iznosu preko 63 miliona dinara, ostvarivši prihod koji nije evidentirao u svojim poreskim prijavama.

Na ovaj način je, kako se sumnja, oštetio budžet Republike Srbije za 20.652.760 dinara.

***

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Odeljenja za borbu protiv korupcije, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Nišu – Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije, podneli su krivičnu prijavu protiv 54-godišnjeg muškarca iz Rume, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo krijumčarenje.

On se sumnjiči da je 28. juna ove godine, u nameri da izbegne mere carinskog nadzora na graničnom prelazu Gradina, na teretnom motornom vozilu kojim je upravljao najpre isekao sajle kojim je tovarni deo bio obezbeđen a potom je ubacio dodatnu količinu robe u vrednosti od 1.463.931 dinar, za koju nije imao prateću uvoznu dokumentaciju.

***

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Odeljenja za borbu protiv korupcije, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Nišu – Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije, podneli su krivičnu prijavu protiv bivšeg odgovornog lica Atletskog kluba ”Mladost” Zaječar, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

Sumnja se da je on, u periodu od 1. januara 2014. do 31. decembra 2015. godine, od uplaćenih novčanih sredstava na račun Atletskog kluba po osnovu članarina i donacija od Sportskog saveza Zaječar, u ukupnom iznosu od 240.350 dinara, sa računa podigao 131.100 dinara. Od ovog iznosa računima je opravdao samo 20.450 dinara, dok je ostatak novca u iznosu od 110.650 dinara, kako se sumnja, potrošio za svoje lične potrebe, za koliko je i oštetio Atletski klub „Mladost“ u Zaječaru.

***

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Odeljenja za borbu protiv korupcije, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije, podneli su krivičnu prijavu protiv odgovornog lica preduzeća ”Laser devices” DOO, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

On se sumnjiči da je, nakon usmenog dogovora sa predstavnikom oštećenog preduzeća iz Ankare, dogovorio i 14. novembra 2016. godine na devizni račun preduzeća primio avansnu uplatu u iznosu od 30.000 evra. Za ovu novčanu uplatu obavezao se da isporuči ugovorene mašine, ali dogovor nije ispoštovao niti je vratio uplaćeni avans.

***

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Boru, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u tom gradu, podneli su krivičnu prijavu protiv tri osobe, zaposlene u RTB Bor, Grupa TIR Bor, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zagađenje životne sredine u saizvršilaštvu.

Sumnja se da su oni, 9. aprila 2018. godine, zagadili vazduh u većoj meri jer nisu ispoštovali utvrđenu dinamiku punjenja konvertora šljakom. Oni su u konvertor ulili veliku količinu šljake u kratkom vremenskom periodu što je za posledicu imalo povećanje koncentracije i emisije gasa sumpor dioksida, koja je u periodu od 21,54 do 22,12 časova registrovana na mernoj stanici Gradski park u Boru.

***

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Valjevu, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Šapcu, podneli su krivičnu prijavu protiv 64-godišnje Šapčanke, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo zloupotreba poverenja.

Ona se tereti da je, kao staratelj jednom muškarcu, 2016. i 2017. godine, u više navrata sa njegovog tekućeg računa i bez njegove saglasnosti podigla 331.235 dinara, koje je iskoristila za svoje potrebe.

Takođe je, kako se sumnja, podigla i 10 čekova u iznosu od 50.000 dinara.

Na ovaj način štićenika je oštetila za 381.235 dinara, za koliko je sebi i pribavila protivpravnu imovinsku korist.

***

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Valjevu, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u tom gradu, podneli su krivičnu prijavu protiv tridesetpetogodišnjeg muškarca zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo prevara.

On se sumnjiči da je, lažnim prikazivanjem činjenica o svojoj finansijskoj situaciji i kreditnoj sposobnosti, u toku februara i marta 2017. godine zahtevao i dobio četiri kredita kod više poslovnih banaka, u ukupnom iznosu od 5.672.500 dinara. Nakon dobijanja kredita i podizanja novca sa tekućih računa banaka on je, kako se sumnja, napustio teritoriju Srbije, a poslovne banke na ime duga oštetio za 6.480.925 dinara.

***

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Valjevu, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u tom gradu, podneli su krivičnu prijavu protiv bivšeg odgovornog lica Doma zdravlja Valjevo, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo nesavestan rad u službi.

On je, kako se sumnja, u periodu od 1. januara do 30. juna 2017. godine, neosnovano potpisao i overio odluke o obračunu i isplati prekovremenog rada za 40 radnika, koji za to nisu ispunjavali propisane uslove. Po tom osnovu je Republički fond za zdravstveno osiguranje isplatio 1.151.737 dinara, koje je osumnjičeni refundirao ovom fondu sa računa Doma zdravlja Valjevo, a ne iz sopstvenih sredstava.

***

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Valjevu, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u tom gradu, podneli su krivičnu prijavu protiv pet osoba iz Valjeva, od kojih je jedna žena, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela falsifikovanja isprave i navođenje na overavanje neistinitog sadržaja.

Sumnja se da su četvorica osumnjičenih, od 2016. do 2018. godine, u najvećem broju slučajeva od 51-godišnje žene, nabavljali falsifikovane diplome po ceni od 350 do 400 evra po diplomi, koje su potom koristili za zaposlenje.

***

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Valjevu, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu – Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije, podneli su krivičnu prijavu protiv tehničara vodovodne mreže u JKP „Vodovod-Valjevo, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela zloupotreba službenog položaja, izazivanje opšte opasnosti, ugrožavanje saobraćaja opasnom radnjom i opasnim sredstvom i nepropisno i nepravilno izvođenje građevinskih radova.

On je, kako se sumnja, početkom marta ove godine, koristeći radne mašine svog preduzeća izvršio priključenje na vodovodnu i kanalizacionu mrežu zemljišnu parcelu plac vlasništvo jednog muškaraca iz Valjeva. Za ovu uslugu je od njega naplatio 700 evra koje je zadržao za sebe, a za navedeni iznos oštetio JKP „Vodovod-Valjevo“, koje je ovlašćeno za izvođenje navedenih radova.

***

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Vranju, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Bujanovcu, podneli su krivičnu prijavu dvadesetosmogodišnjeg muškarca iz okoline Bujanovca, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo nedozvoljen promet akciznih proizvoda.

Policija je prilikom kontrole saobraćaja, 25. juna 2018. godine, kod njega pronašla oko 5.000 paklica cigareta bez akciznih markica, namenjenih nelegalnoj trgovini.

***

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Zrenjaninu, u saradnji sa Poreskom policijom, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije, podneli su krivičnu prijavu odgovornog lica privrednog društva DOO „Profleks dom“ iz Zrenjanina, inače državljanina Rumunije, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica i poreska utaja.

On se tereti da je, od 18. oktobra 2013. do 14. avgusta 2017. godine, bez znanja vlasnika preduzeća, u više navrata podizao gotov novac sa računa svog privrednog društva na ime plaćanja obaveza po ugovorima o kupoprodaji nepokretnosti, pri čemu je prodavcima nepokretnosti isplaćivao manje novčane iznose od onih koji su prikazani u ugovorima.

Takođe je, kako se sumnja, koristio debitnu Master kard karticu za plaćanje svojih računa i tako zadržao za sebe gotov novac koji potiče sa računa DOO „Profleks dom“.

Na ovaj način za sebe je pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 5.000.000 dinara i izbegao plaćanje propisanih poreza i doprinosa po osnovu javnih prihoda koji su obračunati, u ukupnom iznosu od 672.000 dinara.

***

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Pančevu, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u tom gradu, podneli su krivičnu prijavu odgovornog lica preduzeća „Promist“ d.o.o. Novi Sad i odgovornog lica Skladišta u Pančevu, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo unošenje opasnih materija u Srbiju i nedozvoljeno prerađivanje, odlaganje i skladištenje opasnih materija.

Njih dvojica se sumnjiče da su, od 4. jula 2017. do 14. juna 2018. godine, u proizvodnom prostoru preduzeća „Promist“ d.o.o. Novi Sad u Pančevu, koje nije registrovano za lagerovanje đubriva, bez rešenja za puštanje u rad seveso” postrojenja omogućili skladištenje opasne materije veštačkog đubriva u količini od 11,377 tona na otvorenom prostoru, što nije u skladu sa zakonskim propisima.

***

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Somboru, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije, podneli su krivičnu prijavu bivšeg odgovornog lica JKP ”Čistoća” Sombor i radnika u JKP Zelenilo” Sombor, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica i zloupotreba službenog položaja.

Oni se terete da su, kao odgovorno lice JKP „Čistoća“ i koordinator za realizaciju Ugovora o usluzi edukacije korisnika za podizanje ekološke svesti građana sa UG Volonter Sombor”, sačinili izveštaj o realizovanim uslugama i edukaciji korisnika i odobrili plaćanje izvršenih usluga, iako nisu bile izvršene u potpunosti. Time su, kako se sumnja, oštetili JKP „Čistoća“ Sombor i pribavili protivpravnu imovinsku korist za UG „Volonter“ Sombor u ukupnom iznosu od 1.050.000 dinara.

***

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Subotici, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u tom gradu, podneli su krivičnu protiv menadžera ekspoziture jedne banke u Subotici, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo odavanje poslovne tajne.

On se tereti da je podatke o novčanom saldu na računu pojedinih klijenata banke u kojoj je bio zaposlen, prosleđivao drugim poslovnim bankama, u cilju preuzimanja klijenata.

***

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Subotici, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u tom gradu, podneli su krivičnu prijavu u redovnom postupku protiv četrdesetogodišnje žene iz Subotice, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila tri krivična dela prevara.

Kako se sumnja, ona je u 2016. godini, lažnim predstavljanjem kao osoba koja ima određene veze u Mađarskoj ambasadi u Budimpešti, dovela i održavala u zabludi tri državljanina Srbije da će im omogućiti rešavanje postupka dobijanja državljanstva Mađarske na zakonit način, iako je znala da tu obećanu radnju ne može da ispuni niti je ispunila. Za tu uslugu od oštećenih je uzela 7.600 evra.

Video materijal možete preuzeti sa FTP servera Ministarstva unutrašnjih poslova.
Povezane vesti