Hrvati neće da vakcinišu decu protiv ove vrste raka jer smatraju da im time daju DOZVOLU ZA SEKS

13.1.2018 11:16:01
Broj pregleda: 18
Podeli Tvituj Podeli na G+

Jedina vakcina protiv raka koja postgoji je ona protiv HPV virusa koji uzrokuje rak grlića maternice, cerviksa, penisa i anusa, a iako je u Hrvatskoj ta vakcina besplatna za sve učenike 8. razreda, tek 12 odsto adolescenata je do sada vakcinisano. Roditelji naime, ne žele da ih vakcinišu, jer smatraju da im time daju dozvolu za seks.

Specijalista školske medicine dr Neda Ferenčić Vrban je to potvrdila za Index.hr. Ona je i sekretar Hrvatske lige protiv raka, te joj je u opisu posla da obilazi škole i edukuje roditelje na sastancima o vakcini. Ona ih na njima i poziva i da u što većem broju vakcinišu decu i na taj način ih zaštitete od ovog raka.

Dovoljno je da jedan roditelj na sastanku ustane i počne da govori protiv vakcine i odmah svi odustaju od vakcinacije svoje dece iako im ona može spasiti život. U današnje vreme kad možemo da se vakcinišemo protiv raka, nama svaki treći dan umre jedna žena od raka uzrokovanog HPV-om, a skoro svaki dan se otkrije novi slučaj jednog od tipova karcinoma uzrokovanog ovim vurusom rekla je onaHPV-om.

Pročitajte još

Kako kaže, roditelji smatraju da im vakcinacijom daju dozvolu za seks, da im ona zato zapravo i ne treba jer su daleko od aktivnog seksualnog života”.

Međutim, rezultati poslednjeg istraživanja u Hrvatskoj na temu seksualnog života adolescenata, pokazali su da dečaci u Hrvatskoj u seksualne odnose stupaju već sa 16 godina, a devojke sa 17 godina.
Povezane vesti