IZBOR TABAKOVIĆ ZA GRUVERNERA Burno na početku sednice, okršaj zbog vlasti u Paraćinu,

14.6.2018 9:48:03
Broj pregleda: 43
Podeli Tvituj Podeli na G+

Skupština Srbije nastavila je danas raspravu o izboru guvernera Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković koju je za tu funkciju predložio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i o više zakonskih predloga, među kojima su izmene Zakona o lokalnoj samoupravi i platama u agencijama i drugim organizacijama.

Poslanici vlasti su tokom jučerašnje rasprave ukazali da je Tabaković u svom šestogodišnjem mandatu, koji je počeo u avgustu 2012. godine ostvarila značajne rezultate, a opozicija je kritikovala njen izbor, navodeći da je moralno nepodobna da obavlja taj posao”.

Opomena Milojičiću

Sednica je počela burno, a poslanik DS Radoslav Milojičić dobio je danas opomenu u Skupštini Srbije tokom polemike njegovog partijskog kolege Balše Božovića i šefa poslanika SNS Aleksandra Martinovića.

Predsedavajući Veroljub Arsić je zbog serije polemika odredio petominutnu pauzu.

Milojičić je dobacivao iz poslaničkih klupa, ali se u prenosu nije moglo čuti šta je govorio i zbog čega je dobio opomenu.

Božović je u parlamentu najpre govorio o predlozima zakona, koje je obrazložio ministar Branko Ružić, citirajući njegovu jučerašnju izjavu da je cilj zakona da uprava bude efikasnija, ali je ustvrdio da to nije tako u praksi i nije u skladu sa onim što se dešava na terenu.

On je rekao da jedan član rukovodstva SNS posećuje opštinu Paraćin, i pokušava da nametnu većinu koja nije u skladu sa voljom građana na izborima, kako bi predsednik opštine Paraćin Saša Paunović bio smenjen.

Odgovorio je Aleksandar Marković iz SNS rekvaši da je Božović, koji sve najgore priča o SNS i njenim članima, najgrublje prekršio dostojanstvo Narodne skupštine.

Što je još gore, silne neistine je upotrebio kada je govorio o Paraćinu. Pominjao je nekakvog Zelju ili šta je već pominjao..”, rekao je Marković i dodao da tom opštinom vlada grupa kriminalaca predvođena paraćinskim despotom Sašom Paunovićem”.

On je poručio Božoviću da niko ne želi da ruši izbornu volju i da ne izmišlja batinaše, ističući da SNS nema veze sa tim i da će vlast u Paraćinu (koju vodi DS) zameniti građani na izborima. Šef poslanika SNS Aleksandar Martinović je rekao da je prekjuče pretučen Božidar Milić star 48 godina, kome su oba oka zatvorena, od strane batinaša Dragana Đilasa, Vuka Jeremića i Boška Obradovića samo zato što je pitao one koji su blokirali puteve džipovima i BMW-ima zašto to rade.

O batinašima, kaže Martinović, pričaju oni koji su policijskim čizmama gazili i ubili Ranka Panića i koji su 2008. godine slali brigade da nasilno ruše vlast po opštinama koja nije bila po njihovoj volji.

Objedinjena rasprava

Parlamentarci objedinjeno raspravljaju o 14 tačaka dnevnog reda.

Ministar Branko Ružić je juče obrazlažući zakone kazao da oni imaju za cilj da transformišu upravu u efikasniji, profesionalniji i moderniji servis građana Srbije.

Poslanici raspravljaju o predlogu za izbor viceguvernera Narodne banke Srbije, koji je podnela guverner NBS, izboru članova Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, na predlog Zaštitnika građana i Poverenika za informacije od javnog značaja, kao i na predlog UNS i NUNS, kao i o Predlogu odluke o izboru predsednika sudova.

Razmatra se Predlog zakona o izmeni i dopuni Zakona o državnoj upravi, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o matičnim knjigama, kao i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnim agencijama, koje je podnela Vlada Republike Srbije.

Narodna skupština razmatraće Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisama, koje je takođe podnela Vlada Srbije.

Narodni poslanici će rasparvljati o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije, koji su podneli narodni poslanici Studenka Kovačević, Miletić Mihajlović, Darko Laketić i Dejan Radenković, kao i Predlog zakona o potvrđivanju Dodatnog protokola Evropskoj povelji o lokalnoj samoupravi o pravu da se učestvuje u poslovima lokalnih vlasti.
Povezane vesti