Izrael: Palestinski sporazum pod uslovima BI kvarteta

12.10.2017 22:23:23
Broj pregleda: 31
Podeli Tvituj Podeli na G+

Bilo kakav mirovni sporazum Palestine mora da se pridržava međunarodnih sporazuma i uslova koje odredi bliskoistočni kvartet, pa tako i priznanje Izraela i odustajanje Hamasa od oružja, rekao je danas zvaničnik izraelske vlade.

Izrael će ispitati razvoj situacije na terenu i delovati prema tome rekao je on želeći da ostane anoniman.

Inače, bliskoistočni kvartet su posrednici po bliskoistočnom pitanju Rusija, SAD, UN i EU.

Kako je Rojters ranije preneo pozivajući se na palestinske medije, palestinski rivalski pokreti Fatah i Hamas potpisali su danas sporazum o pomirenju u prisustvu egipatskih obaveštajnih zvaničnika nakon pregovora u Kairu.

Prema saopštenju egipatske informacione službe, dve strane su se složile da će administrativnu kontrolu nad Gazom u potpunosti predati vladi nacionalnog jedinstva do 1. decembra.

Oni su se, navodi agencija, dogovorili da predaju odgovornost za ganični prelaz Rafah u Gazi vladi nacionalnog jedinstva 1. novembra.

Pokret Fatah palestinskog predsednika Mahmuda Abasa koji je u borbama 2007. godine izgubio kontrolu nad Gazom od Hamasa, navodi da bi prelaz Rafah trebalo da vode predsednička garda uz nadzor granične agencije Evropske unije, poznate kao EUBAM, umesto što je sada vode oni koji su povezani sa Hamasom.
Povezane vesti