Janković i Jeremić neće na izbore u pet opština

7.12.2017 14:15:55
Broj pregleda: 10
Podeli Tvituj Podeli na G+

Austrija, sutrašnjim Savetom ministara, završava jednogodišnje predsedavanje OEBS-u, a na ovaj skup koji će biti održan u bečkoj palate Hofburg najavljen je dolazak 41 ministra spoljnih poslova, među kojima su i šefovi američke i ruske diplomatije, Reks Tilerson i Sergej Lavrov.

Austrija je, tokom predsedavanja OEBS-u, uspela, u doba kada je organizacija duboko podeljena pre svega zbog ukrajinske krize i sve većeg nepoverenja među članicama, da spreči veliku krizu koja je pretila organizaciji zbog kraja mandata čak četiri vodećih ličnosti u toj instituciji.

Predsedavajući OEBS, šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc, uspeo je da izbori dogovor oko imenovanja novog generalnog sekretara OEBS, izaslanika za slobodu medija, visokog komesara za ljudska prava i direktora Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

Zvaničan Beč najavljuje da će Savet ministara biti u znaku “zajedničkog savladavanja bezbednosnih izazova”.

Na dnevnom redu biće brojne pretnje po zajedničku bezbednost, kao što su ukrajinski konflikt, radikalizacija ili terorizam.

Savet ministara, na kojem će učestovati i šef srpske diplomatije Ivica Dačcić, počeće plenarnom sednicom, na kojoj će se obratiti predsedavajući Kurc i generalni sekretar OEBS Tomas Greminger.

Nakon toga slede izjave ministara, a na listi govornika, među najzanimljivijima medijima su Lavrov na trećem mestu i Tilerson na petom.

Kurc namerava, na marginama skupa, da održi desetak sastanaka sa svojim kolegama iz zemalja članice OEBS.

Ukrajinska kriza biće na dnevnom redu u petak, u diskusiji koja neće biti otvorena za medije.

Za sada je nejasno da li će Austrija, kao predsedavajuća, uspeti da progura zajedničke izjave sa sastanka, a posebno se ne očekuje da će imati uspeha u postizanju konsenzusa oko zajedničkih zaključaka, kojih nije bilo od 2002. godine.

Pažnja međunarodnih medija biće svakako usmerena pre svega na Tilersona i Lavrova, koji bi trebalo sutra da održe bilateralni sastanak.

Savet ministara OEBS biće održan pod velikim merama bezbednosti, a u čuvanju gostiju iz inostranstva biće uključeno više od 2.000 policajaca.

Za saobraćaj će se zatvoriti i centralna bečka ulica Ring oko zdanja Hofburg, te će i za pešake biti zatvorene ulice koje vode ka toj palate.

Austrija će, predsedavanje OEBS-u, od 1.januara predate Italiji.
Povezane vesti