Jedno od NAJVEĆIH ARHEOLOŠKIH OTKRIĆA VEKA: Pronađeno 58 olupina ANTIČKIH BRODOVA u Egeju

12.10.2018 4:48:51
Broj pregleda: 87
Podeli Tvituj Podeli na G+

Arheolozi u Grčkoj pronašli su 58 olupina, od kojih su mnoga puna anktiviteta, što je, kako se veruje, najveća koncentracija drevnih brodova ikada pronađenih u Egeju, a verovatno i u celom Sredozemlju.

Olupine se nalaze na malom arhipelagu Furni, u istočnom Egeju, i obuhvataju veliki vremenski raspon, od antičke Grčke do 20. veka. Većina brodova potiče iz grčke, rimske i vizantijske ere.

Iako su i do sada pronalaženi brodovi u Egeju, nikada do sada nije viđen tako veliki broj na jednom mestu.

Eksperti kažu da pokušavaju da ispričaju priču kako su brodovi puni tereta, koji su putovali kroz Egej, Sredozemlje i Crno more dočekali propast u iznenadnoj oluji i okruženi kamenim liticama.

Ovo je jedno od najvećih arheoloških otkrića veka rekao je podvodni arheolog i jedan od direktora istraživačkog projekta Furni Piter Kempbel.

On je dodao da je tim arheologa podigao sa dna mora više od 300 antikviteta, posebno amfora.

Oko 90 odsto brodova, čije smo ostatke pronašli, prevozili su amfore. Brodovi su saobraćali na rutama iz Crnog mora, Grčke, Male Azije, Italije, Španije, Sicilije, Kipra, Egipta i severne Afrike rekao je on.

Od posebnog značaja su pronađene amfore koje potiču iz regiona Crnog mora i severne Afrike.

Arheolozi veruju da je najverovatniji razlog nesreće ovih brodova loše vreme i oluje, kao i okolne stene. Furni je predstavljao mesto za pauziranje brodova tokom noći.

Između tih ostrva su uski prolazi, mnogo različitih struja i vetrova, koji se spuštaju sa planina, što je sve dovelo do pojave oluja. Furni je sačinjen od 20 malih ostrva i grebena između većih ostrva Ikarije, Patmosa i Samosa.
Povezane vesti