Jovanović (FPN):Opozicija da se pripremi na višegodišnju apstinenciju od vlasti

13.3.2018 18:17:07
Broj pregleda: 10
Podeli Tvituj Podeli na G+
Profesor Fakulteta političkih nauka (FPN) i član istraživačkog tima Demostata Milan Jovanović ocenio je danas da je pobedom Srpske napredne stranke (SNS) na izborima u Beogradu zaokružena homogenizacija, koncentracija i hegemonizacija vlasti, a takva moć je izazov demokratiji i zov autoritarizmu.

Na konferenciji za novinare Demostata o političkim i sociološkim uzrocima i posledicama redistribucije političke moći, Jovanović je rekao da opozicija porazom mora da se pripremi na višegodišnje apstiniranje od vlasti.

Jovanović je kazao da opozicija mora primeniti koktel lekova penzionisanje istrošenih lidera, lansiranje novih političara, ukrupnjavanje u jaku, stabilnu partiju a ne u široke saveze bez identiteta, kao i suočavanje sa istinom da osnovni problem nije Aleksandar Vučić i SNS, već birači.

"Nikada neće pobediti ako ne ubede značajan deo naprednjačkih birača da glasaju za njih, a za to je potreban program, nova politika i ponašanje koje ni po čemu neće ličiti na estradizaciju i tabloidizaciju politike", rekao je Jovanović i dodao da s biračima mora da se razgovara neposredno a ne preko medija.

Jovanović je kazao da beogradski izbori neće doneti kraj nekih stranka i da neće propasti demokrate, liberali, nacionalisti, drugosrbijanci jer u biračkom telu postoje gradjani koji podržavaju takve opcije, ali da to treba da shvate i aktuelni lideri tih opcija.

On je kazao da aktivnosti i inicijativa moraju da budu na strani opozicije, odnosno da pritisnu vlast da resetuju izborne uslove, a pod tim se ne podrazumeva samo ravnopravno predstavljanje na TV tokom kampanje, već uslovi pre raspisivanja izbora, tokom kampanje i posle izbora.

Jovanović je dodao da gradjani nisu svesni da su partije osnovno gorivo demokratije i naveo da je s jedne strane, frapantno nepoverenje u političke institucije i partije, a s druge fasciniranost političarima i politikom.

Profesor FPN-a i član istraživačkog tima Demostata Slaviša Orlović rekao je da je Vučić ostvario još jednu veliku pobedu na beogradskim izborima i da su izbori na surov način pokazali nastavak trenda krize relevantnih partija u Srbiji.

"Malo ko je očekivao ovakav debakl opozicije", rekao je Orlović i dodao da Srbija i dalje ostaje duboko podeljeno društvo.

"Za odluke koje nam predstoje (pregovori sa Prištinom i Ustav) potreban je širi konsenzus vlasti i opozicije. Verovatno će Vučiću, gradjanima Srbije i medjunarodnim akterima više trebati opozicija nego obrnuto", rekao je Orlović.

Glavni istraživač Demostata Srećko Mihailović objašnjavajući zašto su najranjivije grupe i prekarni radnici glasali protiv svojih interesa je kao neke od razloga naveo stvaranje nepoverenja prema političkim strankama i posredno stimulisanje antipolitičkih rasploženja gradjana, ali i da većina opozicionih partija nije shvatila da su izbori u Beogradu mnogo više od lokalnih izbora.

"Umesto da budu 'za nešto', pa makar i 'bilo šta', opozicione stranke su uglavnom svu svoju predizbornu aktivnost svodile na to da pokažu kako su 'protiv Vučića', što je ovom dobro došlo da bude 'sam protiv svih'", rekao je Mihailović.Povezane vesti