Južna Koreja nastavlja vojne vežbe sa SAD

17.5.2018 0:15:55
Broj pregleda: 57
Podeli Tvituj Podeli na G+

Južna Koreja će nastaviti sa izvođenjem zajedničkih vojnih vežbi sa SAD uprkos jednostranoj odluci Severne Koreje da zbog manevara suspenduje međukorejske razgovore na visokom nivou, saopšteno je iz južnokorejskog Ministarstva odbrane.

U saopštenju se navodi da će se vežbe nastaviti kao što je planirano i da ne postoje razlike između Seula i Vašingtona.

Iz Ministarstva su naglasili da je cilj vežbi usavršavanje veština pilota i da se ne radi o napadačkim manevrima.

Komentar Ministarstva usledio je nakon hitnog sastanka ministra odbrane Južne Koreje Song Jung Moa i komandanta američkih snaga u Koreji generala Vinsenta Bruksa povodom reakcije Pjongjanga na vojne vežbe.

Pjongjang je zapretio da će otkazati planirani sastanak lidera Severne Koreje Kim Džong Una i predsednika SAD Donalda Trampa, ali su iz Vašingtona saopštili da još nisu primili nikakvu zvaničnu informaciju o otkazivanju sastanka, javio je Sputnjik”.

Seul i Vašington su u petak, 11. maja, započeli vojne vežbe, koje će trajati dve sedmice. Pjongjang je ocenio da vežbe predstavljaju kršenje sporazuma koji je postignut na međukorejskom samitu koji je prošlog meseca održan u selu Panmundžom i otkazao međukorejske razgovore, koji je trebalo da budu održani juče.

Seul je ranije saopštio da žali zbog odluke Pjongjanga.

Predsednici Južne i Severne Koreje Mun Džae In i Kim Džong Un sastali su se u aprilu u selu Panmundžom, koje se nalazi na granici dve Koreje i tom prilikom potpisali zajedničku deklaraciju o merama podrške međunarodnim naporima da se denuklearizuje Korejsko poluostrvo i o zvaničnom završetku Korejskog rata, koji je trajao od 1950. do 1953. godine.

Razgovori Kima i Trampa zakazani su za 12. jun.
Povezane vesti