Kineski energetski džin dolazi u Srbiju

14.3.2018 14:15:43
Broj pregleda: 18
Podeli Tvituj Podeli na G+

Korporacija Longjuan Pauer Grup (Longyuan Power Group Corporation), najveći investitor u vetroparkove u Aziji, širi poslovanje po svetu.

vetropark, alibunar, malibunar, vetrenjače

U planu su projekti u Srbiji, Poljskoj, Kazahstanu, Kanadi i Sjedinjenim Američkim Držvama.

Predsednik Longjuan Pauer Grupe, Li Enji, izjavio je da su novi projekti u inostranstvu u ranoj fazi razvoja”, da se odnose na zemlje obuhvaćene kineskom inicijativom Pojas i Put”, te da je u planu ulaganje i u Srbiju, prenosi u današnjem broju Executive Newsletter.”

Fokusirani smo na zemlje koje su geopolitički stabilne, imaju zdrav regulatorni okvir i dobro uspostavljenu tržišnu ekonomiju”, dodao je on.

Ova kineska korporacija je, inače, objavila početkom nedelje da je neto profit u prošloj godini iznosio 608 miliona dolara, što je rast od 8,4 odsto.

Kompanija, koja je deo najvećeg proizvođača struje na svetu, kineskog konglomerata Cajna Enerdži Investment (China Energy Investment Corporation), osim u Kini, poseduje vetroparkove i u Kanadi i Južnoj Africi.

Odnosi Srbije i Kine sve su bolji poslednjih godina, a i predsednik Vučić je u više navrata najavio investicije iz ove zemlje.

Nedavno je izjavio da je kineska kompanija Cijin zainteresovana za učešće na tenderu za strateško partnerstvo u RTB Bor i ulaganja od više stotina miliona dolara.
Povezane vesti