KO ĆE BITI NOVI AMBASADORI: U toku diplomatska seča, ambasade u Skoplju, Sarajevu i Beču će

19.6.2018 12:15:43
Broj pregleda: 744
Podeli Tvituj Podeli na G+

Srbija ima 69 diplomatskih predstavništava u svetu, a skoro polovini ambasadora je istekao mandat ili je pri kraju, pa će uskoro biti zamenjeni. Neki će nastaviti diplomtsku misiju u novim državama, a za nekoliko ambasada još nema adekvatnog rešenja.

Ambasador Srbije u Moskvi Slavenko Terzić je na ovom mestu od 2012. godine i sada mu je istekao je mandat. Njega će zameniti novinar i poslanik Srpske napredne stranke Miroslav Lazanski. On je poznati rusofil, naklonjen Putinu i njegovoj administraciji, tako da je on već neko vreme kandidat za ovo mesto.

Uroš Balov, doskorašnji saradnik Maje Gojković, karijeru nastavlja kao ambasador u Iraku.

Njega je na ambasadorsko mesto preporučilo iskustvo koje je stekao kroz međunarodnu saradnju srpskog parlamenta, a njemu se pripisuju zasluge za strane delegacije koje su posetile Skupštinu Srbije, među kojima je i poseta princa Čarlsa.

Dejan Šahović je postavljen za ambasadora Srbije pri Malteškom Viteškom Redu, a prethodno je sa tog mesta opozvan Mirko Jelić. Inače, Malteški Viteški Red sa sedištem u Rimu ima status subjekta međunarodnog prava, iako nema sopstvenu teritoriju.

Nekadašnji direktor BIA Rade Bulatović koji je na mestu ambasadora Srbije u Ukrajini od 2013. godine ubuduće će nas predstavljati u Skoplju, gde dolazi na mesto Dušanke Divjak Tomić.

Nebojša Rodić, nekadašnji šef BIA i ministar odbrane, iz Azerbejdžana prelazi u Beč, gde će zameniti dosadašnjeg ambasadora Pera Jankovića. On je važio za čoveka od poverenja i predsednika Vučića i bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića, a po mišljenju državnog vrha, u Azerbejdžanu je dobro radio, što ga je preporučilo za austrijsku prestonicu.

Aleksandar Đorđević, takođe bivši prvi čovek bezbednosne službe, biće novi ambasador naše zemlje u Sarajevu, gde će zameniti Damira Kovačevića, koji je trenutno na mestu otpravnika poslova u BiH.

Ambasador Srbije u Unesku Darko Tanasković je odlučio da se povuče sa ove funkcije i to je trenutno jedan od većih izazova za ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića, da nađe adekvatnu zamenu.

Ambasadoru u Francuskoj Rajku Ristiću ističe mandat, a nakon skandala i sukoba sa direktorom Kulturnog centra u Parizu Radoslavom Laletom Pavlovićem koji je dospeo u javnost, neophodno je da se Ristiću nađe zamena, a neophodno je da budući ambasador u Parizu odlično govori francuski jezik i da na najbolji način predstavlja Srbiju.

Upražnjeno je mesto u Londonu još od prošle godine kada je opozvan Ognjen Pribićević sa dužnosti izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Srbije u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Severne Irske.
Povezane vesti