KO JE MARIJA ZAHAROVA? Miljenicu Sergeja Lavrova Dačić dovodi u Guču, a zbog njenih slika sa

10.8.2018 19:16:03
Broj pregleda: 36
Podeli Tvituj Podeli na G+

Kontroverzna ruska političarka Marija Zaharova, desna ruka Sergeja Lavrova, ruskog šefa diplomatije, uspela je da šarmira srpskog ministra Ivicu Dačića toliko da joj šalje jelek i vunene rukavice, a ceo svet je šokirala fotografijama sa sopstvenog venčanja. Portparolka koja u ime Putina preti Zapadu, sada dolazi u Srbiju. Mada je za Guču mislila da je čuvena modna marka, biće gost na ovogodišnjem Sajmu trubača, gde će joj biti uručena i titula počasnog građanina. Šira javnost u Srbiju Mariju Zaharovu, portparolku ruskog Ministarstva spoljnih poslova, verovatno prepoznaje kao omiljenu političarku srpskog šefa diplomatije Ivice Dačića, koji ju je i pozvao da dođe na Sajam trubača u Guči. On će danas biti njen domaćin u Beogradu, a potom će zajedno sa njom otići na 58. Sabor trubača u Guči.

Neustrašiva plavuša

Dačić i Zaharova, koju na Zapadu nazivaju neustrašivom plavušom”, sad već imaju i istoriju, a neretko razmenjuju i poklone, u kojima ipak prednjači srpski ministar. On joj je za Novu godinu (2017.) poklonio jelek, čime se ubrzo i pohvalila na društvenim mrežama.

Dobila sam poklon od Ivice Dačića, važan, rekla bih i osnovni deo srpske ženske narodne nošnje jelek. Jedina mana te čudesne stvari je što ne postoji gornje dugme. Ali niko ko poznaje Dačića neće se tome začuditi. Uzgred, Ivice, kad si uspeo da mi uzmeš meru, ja sam uvek bila veoma oprezna?! Mislim da je u pitanju iskustvo”, našalila se Zaharova.

Sergej Lavrov, Ivica Dačić i Marija Zaharova

Svoje pratioce na društvenim mrežama obavestila je i da je od srpskog šefa diplomatije dobila usred proleća vunene rukavice.

Ali, kada sam se osvrnula po Moskvi mećava. Bravo, Dačiću, kako si predosetio”, navela je ona, koja je srpskom šefu diplomatije u više navrata poklanjala cigare sa nalepnicom na kojoj je njen lik.

Kada su Dačića upitali kako je odreagovala na njegov poziv da dođe u Guču, on je odgovorio:

Nije znala šta je Guča dok joj nisam objasnio. Prva asocijacija joj je bila modna marka Guči”.

Šta je bilo u Njujorku, ne ostaje u Njujorku

Ovu Ruskinju, koja je inače i direktorka Sektora za informisanje pri MSP, dobro su upoznali na Zapadu, jer neretko u ime zvanične Moskve oštro odgovara na prozivke iz SAD i drugih zapadnih zemalja. Može se reći i da je svetska javnost bila šokirana fotografijama koje su isplivale sa njenog venčanja.

Mada je u zvaničnim obraćanjima oštri kritičar Amerike i Zapada, zanimljivo je da se udala u Njujorku. Tamo je nju i njenog supruga Andreja Makarova 2005. godine slikao poznati fotograf Nikolaj Komisarov.

Na venčanju je nosila kratku belu venčanicu sa crnim porubom, a slike nje i Andreja baš i nisu bile prigodne za nekog ko radi u diplomatiji.

Na jednoj slici Andrej ljubi i liže svoju suprugu po vratu, dok se na drugoj vidi njen donji veš.

Plesala na uz Kalinku” na Samitu

Svoju neposrednost Zaharova je pokazala i na jednoj gala večeri u Sočiju, a u okviru međunarodnog samita ASEAN-Rusija, kada je iznenada ustala i zaplesala tradicionalni ruski ples kalinku”.

Ona je kasnije izjavila da je ideju o svom performansu” dobila dan ranije, prolazeći pored jednog od orkestara koji su uvežbavali izvođenje čuvene ruske pesme pred izvođenje na večeri.

Onima koji su uživali u probi sam u prolazu prokomentarisala da bih mogla da zaplešem uz ovo. Mogu reći da sam ekspresno ispunila obećanje izjavila je Zaharova za Raša tudej”.

Zaharova kao Dinkić

Poput bivšg ministra finansija Mlađana Dinkića, piše pesme za poznate ruske pevače. Ona je napisala tekst za pesmu o ljubavnom rastanku Platila sam sve”, koju izvodi popularna pevačica Kaća Lel.

Marija Zaharova

Platila sam sve Trka je završena i više nisi jedini. Opet sam slobodna kao talas”, glasi tekst pesme u prevodu sa ruskog.

To joj međutim nije prvi koji je napisala. Ona je takođe autor pesme o Siriji pod naslovom Povratak sećanju” za pevača Nargiza. Zaharova je, međutim, naglasila da ne piše po porudžbini.

Mnogi traže da im pišem tekstove, ali ja ne radim tako. Moram da osetim, da razumem emocija je najvažnija, a reči dođu posle izjavila je ona.

Ocrnila Prištinu, branila Šešelja od Haga

Bliska saradnica Lavrova neretko je govorila o prijateljstvu Srbije i Rusije i podršci Moskve po pitanju Kosova i Metohije. Kada je Priština obeležavala 10. godišnjicu nezavisnosti, ona je izjavila: Šta tačno slavi Kosovo? To što su poslali crna rupa?”.

Kada su se u hrvatskim medijima pojavile informacije da je Moskva snabdevala naoružanjem Zagreb tokom rata u bivšoj Jugoslaviji, Zaharova je to oštro demantovala.

Marija Zaharova

Propagandna kampanja izgrađena na zlonamernim spekulacijama je potpuno očigledna. Njen zadatak je da se pokvare odnosi Rusije sa prijateljskim zemljama na Balkanu, iskomplikuje saradnja sa našim partnerima, pre svega sa Srbijom rekla je portparolka ruskog MSP.

Ona je kritikovala i sud u Hagu kada je drugostepenom presudom osudio Vojislava Šešelja na 10 godina zatvora.

To je nastavak niza politički motivisanih antisrpskih presuda, dalekih od ideje nezavisnog pravosuđa i nije u skladu sa idejom transparentnog međunarodnog krivičnog pravosuđa rekla je Zaharova.

Prva žena na direktorskoj poziciji u MSP

Ona je inače prva žena u istoriji koja obavlja funkciju direktorke Sektora za informisanje pri Ministarstvu spoljnih poslova Rusije. Rođena je u porodici diplomata, a detinjstvo je provela u Pekingu, gde su joj roditelji bili na službi.

Diplomirala je međunarodnu žurnalistiku na prestižnom moskovskom fakultetu MGIMO, a specijalizirala orijentalistiku i novinarstvo. Praksu je prošla u Ambasadi Rusije u Kini.

Karijeru je počela u novinarstvu, a u Ministarstvo inostranih poslova prešla je 1998. godine. Bila je šef službe za informisanje ruske misije pri UN, a zatim je imenovana za zamenika direktora Odeljenja za informisanje i štampu. Ima diplomatski rang — savetnik prve klase. Član je Saveta za spoljnu i odbrambenu politiku Ruske Federacije.
Povezane vesti