KUSTURICA SE VRAĆA NA LIDO Počinje 75. festival u Veneciji, a ovo je KOMPLETNA NAJAVA

29.8.2018 15:46:39
Broj pregleda: 92
Podeli Tvituj Podeli na G+

Dve godine posle premijere filma Na mlečnom putu” u takmičarskoj selekciji, naš reditelj će, van konkurencije ali u glavnom programu, predstaviti dokumentarac o bivšem urugvajskom najsiromašnijem predsedniku na svetu” Pepeu Muhiki.

El Pepe Una vida suprema” imaće premijeru 2. septembra u 19.30 sati u sali Perla” i potom još pet projekcija. Održavanje utopije zahteva suštinsku promenu svesti. Svojim životnim putem i ličnim primerom Hose Muhika uliva nadu da je dostizanje ideala moguće. Njegova ljubav prema životu i prirodi je srž njegove ideologije. Ovaj film sam napravio impresioniran njegovom ličnošću i radom, u slavu utopije i vrline, tužan što nisam imao takvog predsednika”, poručio je Kusturica u katalogu festivala.

On će se naći u društvu autora čiji će filmovi takođe biti deo glavnog programa, van konkurencije: Amosa Gitaija, Sergeja Loznice, Džanga Jimoua, Pabla Trapera, Valerije Bruni Tedeski, kao i debitanta Bredlija Kupera koji je snimio rimejk Zvezda je rođena” sa Lejdi Gagom.

Umetnički direktor i selektor festivala Alberto Barbera

U glavnom takmičarskom programu 21 ostvarenje iz 11 zemalja konkuriše za Zlatnog lava. Selektor Antonio Barbera nazvao je takmičarski program onakvim kakav se desi jednom u deceniji”. Čast da otvori festival koju su proteklih godina dobijali potonji oskarovci Gravitacija”, Čovek ptica” i La La Land” sada je dodeljena Prvom čoveku”, priči o Nilu Armstrongu koji je ponovo spojio glumca Rajana Goslinga i reditelja Dejmijena Šazela.

Sem Šazela, za glavne nagrade takmičiće se još 20 reditelja, među njima Majk Li, Pol Gringras, braća Koen, Džulijan Šnabel, Laslo Nemeš, Jorgos Lantimos

Alfonso Kuaron (I ja tebi kevu, Gravitacija) donosi film Roma”, prvi koji je snimio na maternjem jeziku u rodnom Meksiku od 2001. godine. Roma” je, navodno, vizuelno revolucionarni spektakl, crno-bela počast Meksiku rediteljeve mladosti.

Grčki autor Jorgos Lantimos (Ubistvo svetog jelena, Jastog) donosi kraljevsku komediju Miljenica”, nonšalatnu analizu života engleske kraljice Ane (1702-1707) sa Emom Stoun, Rejčel Vajs i Olivijom Kolman.

Najnovije ostvarenje Itana i Džoela Koena, Balada o Basteru Skragsu”, počeo život kao TV serija, ali se na kraju pretvorio u film. Reč je o vesternu u kojem igraju Tim Blejk Nelson, Zoi Kazan, Lijam Nison i Tom Vejts.

Tim Blejk Nelson u filmu

Još jedan nezavisni američki autor, Rik Alverson, donosi Planinu”, priču zasnovanu na životu dr Voltera Frimana, oca lobotomije. On se u filmu zove dr Volas Fajns i tumači ga Džef Golblum. Friman je bio pionir ovog metoda šok terapije u psihijatriji, a najčuveniji pacijent bila mu je Rouzmari Kenedi, sestra američkog predsednika, koju je ta procedura onesposobila za čitav život. Planina” se dešava 1954. kada mladića (Taj Šeridan), siroče od detinjstva, uzima dr Fajns pod svoje.

Taj Šeridan i Džef Goldblum u

Slikar-reditelj, Amerikanac Džulijan Šnabel (Baskijat), režirao je priču o Vinsentu van Gogu i njegovom drugovanju sa Polom Gogenom u Arlu. U filmu Na vratima večnosti” igraju Vilem Dafo, Oskar Ajzak, Mads Mikelsen i Rupert Frend.

Vilem Dafo kao Vinsent van Gog

Britansko ostrvo zastupaće Majk Li dramom Piterlo” o masakru iz 1819. sa Maksinom Pik i Rorijem Kinirom u glavnim ulogama i Pol Gringras dokudramom 22. jul”, bolnom dramatizacijom terorističkih napada Andresa Brejvika iz 2011. u Norveškoj, viđenih očima preživelih.

Luka Gvadanjino, Italijan koji je prošle godine mnoge raznežio gej romansom Zovi me svojim imenom” (AKA Skrivena ljubav), sada donosi Suspiriju”, rimejk horora Darija Arđenta iz 1977. sa Tildom Svinton i Dakotom Džonson, smeštenog u uglednu baletsku kompaniju.

Prvi film Mađara Lasla Nemeša nakon što je osvojio Oskara za strani film za Šaulovog sina”, takođe će se nadmetati za Zlatnog lava. Reč je o ostvarenju Sumrak” o mladoj devojci koja sazreva tokom Prvog svetskog rata u Budimpešti.

Još jedan oskarovac za strani film, Nemac Florijan Henkel fon Donersmark (Životi drugih), dolazi na Lido sa filmom Delo bez autora” o nemačkom umetniku Kurtu Barnertu koji je pobegao iz Istočne u Zapadnu Nemačku ali ga traume iz detinjstva pod nacistima i režimom NDR i dalje progone.

Australijanka Dženifer Kent (Babaduk), jedina rediteljka u glavnom takmičarskom programu, snimila je gotsku dramu Slavuj” o mladoj osuđenici u Tasmaniji 1825. koja, uz pomoć Aborinidžina tragača, kreće u osvetu vojniku što joj je ubio porodicu.

Ešling Franciosi u filmu

Nekoliko francuskih reditelja odabralo je Italiju umesto Kana. Olivije Asajas (Oblaci nad Sils Marijom, Lični kupac) udružio se opet sa Žilijet Binoš za Dvostruke živote”, priču smeštenu u svet izdavaštva u kojem urednik i autor ne mogu da se izbore sa krizom srednjih godina, svojim suprugama i industrijom koja se menja.

Žilijet Binoš i Gijom Kane u filmu

Žak Odijar (Prorok, Rđa i kost, Dipan) snimio je svoj prvi film na engleskom, Braća Sisters”, mračni vestern prema istoimenom romanu Patrika de Vita u kojem Džon Si Rajli i Hoakin Finiks igraju dva ozloglašena brata, Ilaja i Čarlija Sistersa.

David Olofen (Daleko od ljudi) predstaviće Bliske neprijatelje” o prijateljima iz detinjstva koji završavaju na suprotnim stranama: jedan kao lopov, drugi kao policajac.

Iz Argentine dolazi film Optužena” Gonsala Tobala, o studentkinji Dolores umešanoj u ubistvo najbolje prijateljice. Ona biva jedina osumnjičena za zločin koji privlači ogromnu pažnju javnosti. Dok se sprema za suđenje, njeni roditelji rade sve što mogu da odbrane ćerku: angažovanje najboljih advokata nije dovoljno, oni kontrolišu kako izgleda, šta radi, šta jede, sa kim se viđa Kako tenzije rastu dok se suđenje približava, unutar familije na površinu izbijaju tajne i sumnje, a Dolores čitavu strategiju dovodi u opasnost.

Sem Luke Gvadanjina, još dva italijanska autora su u takmičarskom programu: Mario Martone i Roberto Minervini.

Mario Martone predstavlja Kapri revoluciju” smeštenu u 1914, kada se Italija sprema da uđe u I svetski rat a zajednica mladih umetnika sa severa Evrope doseljava se na ruralno ostrvo Kapri, raj za disidente i nekomformiste iz celog sveta, među kojima je i Maksim Gorki.

Roberto Minervini snimio je dokumentarac Šta ćeš da radiš kada svet počne da gori?” o zajednici crnaca na američkom Jugu tokom leta 2017, kada je serija brutalnih ubistava Afro-amerikanaca prodrmala celu zemlju.

Japanski autor Šinj&a Cukamoto treći put se takmiči za Zlatnog lava. Ovoga puta filmom epohe Ubijanje” o sinu seljaka iz sredine 19. veka koji želi da postane samuraj.

Meksički autor Karlos Rejgadas (Posle mraka svetlost) debituje u Veneciji filmom Naše vreme”, pričom o porodici u Meksiku koja gaji bikove za koridu i suočava se sa nevoljama kada se žena iz kuće zaljubi u trenera konja.

Natali Portman i Džud Lo igraju u Glasu svetlosti”, svedočanstvu o dramatičnom uspehu pop zvezde u periodu od skoro dve decenije. Reditelj i scenarista je Brejdi Korbet.

Nagrade za životno delo ove godine će biti uručene britanskoj glumici Vanesi Redgrejv i kanadskom reditelju Dejvidu Kronenbergu.

Festival se zatvara 8. septembra dodelom nagrada. Predsednik žirija je meksički reditelj Giljermo del Toro, a ostali članovi su: tajvanska glumica i rediteljka Silvija Čang, danska glumica Trine Dirholm, francuska glumica i rediteljka Nikol Garsija, italijanski reditelj Paolo Đenoveze, poljska rediteljka Malgožata Šumovska, novozelandski reditelj Taika Vaititi, austrijski glumac Kristof Valc i engleska glumica Naomi Vots.

Još dve srpske produkcije na festivalu

U pratećim programima 75. Venecijanskog festivala naći će se i kratki igrani film Strano telo” Dušana Zorića (Program Horizonti) i dugometražni igrani Ti imaš noć” scenariste i reditelja Ivana Salatića (Nedelja kritike), rađen u produkciji sa Crnom Gorom.

1. Optužena (Acusada/The Accused), r. Gonsalo Toba, Arg/Mek

2. 22. jul (22 July), Pol Gringras, Nor/Isla

3. Na vratima večnosti (At Eternity&s Gate), Džulijan Šnabel, SAD/FRa

4. Balada o Basteru Skragsu (The Ballad of Buster Scruggs), Džoel i Itan Koen, SAD

5. Kapri revolucija (Capri-Revolution), Mario Martone, Ita/Fra

6. Bliski neprijatelji (Frères ennemis /Close Enemies), David Olofen, Fra/Bel

7. Miljenica (The Favourite), Jorgos Lantimos, VB/Irs/SAD

8. Prvi čovek (First Man), Dejmijen Šazel, SAD

9. Ubijanje (Zan/Killing), Šinja Cukamoto, Japan

10. Planina (The Mountain), Rik Alverson, SAD

11. Naše vreme (Nuestro tiempo/), Karlos Rejgadas, Mek/Fra/Nem

12. Delo bez autora (Werk ohne Autor/Never Look Away), Florijan Henkel fon Donersmark, Nemačka

13. Slavuj (The Nightingale), Dženifer Kent, Australija

14. Dvostruki životi (Doubles vies/Non-Fiction), Olivije Asajas, Francuska

15. Piterlo (Peterloo), Majk Li, VB/SAD

16. Roma, Alfonso Kuaron, Meksiko

17. Braća Sisters (The Sisters Brothers), Žak Odijar, Fra/Bel/Rum

18. Sumrak (Napszállta/Sunset), Laslo Nemeš, Mađ/Fra

19. Suspirija (Suspiria), Luka Gvadanjino, Italija

20. Glas svetlosti (Vox Lux), Brejdi Korbet, SAD

21. Šta ćeš da radiš dok svet gori? (What You Gonna Do When the World&s on Fire?), Roberto Minervini, Ita/SAD/Fra
Povezane vesti