Makedonski lideri očekuju da izbori do kraja proteknu u fer atmosferi

11.12.2016 16:48:45
Broj pregleda: 99
Podeli Tvituj Podeli na G+
Predsednik Makedonije Dordje Ivanov izrazio je danas očekivanje da će vanredni parlamentarni izbori proći u mirnoj, demokratskoj i fer atmosferi i da će poraženi priznati legitimitet izabranih.

"Očejujem da večeras čestitamo pobednicima i da se u najskorije vreme konstituiše novi sastav Sobranja, da se izbere nova vlada i da ta vlada ispuni sva obećanja data u predizbornom periodu", rekao je Ivanov nakon što je glasao u gimnaziji "Josip Broz Tito".

Makedonski predsednik je rekao da očekuje da Makedonija konačno izadje iz političke krize i da se posveti strateškim ciljevima, da evroatlantske integracije budu prioritet države.

Lider VMRO DPMNE Nikola Gruevski je ocenio da gradjani ponovo imaju moć da odluče ko će upravljati državom i u kojem pravcu će se ona kretati i kakve politike će se voditi.

On je rekao da veruje da će najveći deo gradjana iskorisiti pravo da glasa i istakao da je srećan što se glasanje odvija u mirnoj, fer i demokratskoj atmosferi. "Nadam se da će tako i da se završe današnji izbori", rekoa je Gruevski, koji je nosilac liste koalicije oko VMRO DPMNE u izbornoj jedinici četiri. 

Predsednik Socijademoratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev ocenio je da je danas istorijski dan za Makedoniju i  dan u kojem se glasa za život i za budućnost u ovoj zemlji.

"Ovo je dan u kojem se glasa za naprednu, slobodnu i jedinstvenu Makedoniju. Prvi korak u tome je slobodno izražena volja gradjana”, rekao je Zaev, koji je nosliac izborne liste u izobornoj jedinici četiri.

Zaev, koji je glavni oponent Gruevskog na izborima, na pitanja novinara rekao je da je "prvo što će uradirti večeras da proglasi izbornu pobedu", ističući da će u slučaju da ne pobedi to značiti kraj njegove političke karijere".

Lider najveće albanske partije Demokratske unije za integracije (DUI) Ali Ahmeti je ocenio da su današnji izbori važni za imidž države, ali i za dalje demokratske procese. I on je poželeo da izbori prodju u mirnoj atmosferi po ugledu na predizbornu kapmanju.

Lider druge po veličini albanske partije, Demokratkse partije Albanca (DPA) Menduh Tači izjavio je da se polako gradi klima dobrih izbora i izrazio je nadu da neće biti većih problema do kraja glasanja, do 19.00.

Gruevski, Zaev, Ahmeti i Tači su potpisnici dogovora o mirnom rešavanju političke krize u Makedoniji, koja je počela u proleće 2014, kada je opzicioni SDSM optužilo vladajuću koaliciju VMRO DPMNE i DUI za kradju izbora.

U Makedoniji je na današnjim vanrednim parlamentarnim izborima do 13.00 glasalo 34,83 odsto birača, što je prema medijima, pet procentnih poena više nego na prethodnim, 2014. godine. 

Na devetim parlamentarnim izborima nakon osamostaljenja Makedonije i četvrtim vanrednim u nizu, pravo glasa ima 1.784.416 birača. Od toga je 1.531.368 birača koji žive u Makedoniji i 230.122 koji se vodi na posebnom spisku gradjana za koje se smatra da su na privremenom radu u inostranstvu.

Na biračkim spiskovima prvi put na ovim izborima se ispred imena nalazi i fotografija glasača, kako bi se dodatno sprečile moguće neregularnosti


Povezane vesti