MISTERIOZNI DRONOVI Rusku bazu u Siriji napale su ručno pravljene bespilotne letelice sa

11.1.2018 18:46:15
Broj pregleda: 12
Podeli Tvituj Podeli na G+

Rejsi Tejlor umrla je 29. decembra u 97. godini, i malo ko bi vam SAD čuo za nju, da je nije pomenula čuvena medijska mogulka Opra Vinfri u govoru na dodeli Zlatnih globusa. Ženu afro-američkog porekla su u Alabami pre pola veka kidnapovali i silovali beli muškaraci, dok se vraćala kući iz crkve. Porota belaca ih nikada nije osudila zbog toga, a Rejsi Tejlor je postala simbol borbe za pravdu i građanska prava u Americi.

Nikada nije dočekala pravdu, iako je živela 97 godina, i čak 73 je živela sa činjenicom da ljudi koji su joj naneli takvo zlo, nikada neće odgovarati.

Rejsi je tada imala 24 godine, bila je udata i tog 3. septembra vraćala se kući iz crkve sa 61-godišnjim prijateljem i njegovim 18-godišnjim sinom kada im se približio zeleni ševrolet u kome je bilo sedam muškaraca. Jedan od njih, Herbert Lovet, najstariji u grupi, naredio im je da stanu, a kada ovo troje nije htelo da ga posluša, izvadio je pušku i naredio da stanu.

Naoružani muškarci su naterali Rejsi da uđe u kola, a zatim su je odvezli do borove šume na napuštenom delu puta gde su je prisilili da se skine. Molila je da puste da ide kod svog muža i njihove trogodišnje ćerke ali Herbert Lavet je bio neumoljiv. Naredio joj je da se ponaša baš kao što to radiš s mužem ili ću ti sjebati prokleto grlo”, a zatim su on i još pet mladića silovali nesrećnu devojku. Sedmi mladić rekao je kasnije da nije učestvovao u silovanju jer je poznavao gospođu Tejlor.

Nakon što su završili, ostavili su je vezanih očiju na putu, daleko od kuće u Abevilu, u Alabami. Zapretili su da će je ubiti ako ode u policiju. U to vreme njen otac Beni Korbit je saznao za otmicu i odmah je krenuo u potragu za ćerkom, a uskoro se pojavio i okružni šerif, Džordž Gembl.

Rejsi je rekla šerifu da ne može identifikovati svoje napadače, ali je opisala automobil kojim je kidnapovana. Opis je odgovarao je samo jednom vozilu u okrugu, bio je to ševrolet Huga Vilsona. Kada se šerif vratio sa Vilsonom i njegovim ocem, Tejlorova je identifikovala mladića kao kao jednog od njenih napadača, kao i ostale tinejdžere.

Mladi Vilson je ispitivan u okružnom zatvoru gde je i priznao je da je on sa pet drugara imao odnos s njom, ali je insistirao na tome da su joj platili i da to nije bilo silovanje. Nakon ispitivanja šerif je poslao Vilsona kući.

Sledeće večeri, neko je zapalio vatru na tremu kuće u kojoj je živela Rejsi Tejlor sa mužem i detetom. Sutradan su se preselili kod njenog oca koji je noći provodio u drvenoj šupi u dvorištu i sa dvocevkom stražario i čuvao porodicu, a tek sa prvim suncem bi ulazio u kuću.

Kada je zasedala velika porota 3. i 4. oktobra 1944. godine, jedini svedok bila je gospođica Tejlor. Niko od muškaraca nije uhapšen, a nije bilo ni policije, žrtva nije mogla da identifikuje svoje napadače. Sud je odbio je da optuži muškarce. Ova vest se brzo proširila kroz sindikalne sale, crkve, brijačnice, kao i putem novina koje su izdavali afroamerikanci. To je bila poslednja godina Drugog svetskog rata, a pojedini crni aktivisti uporedili su svoju borbu za jednakost sa borbom protiv fašizma. Bespomoćnoj ženi je tada pomagala i Roza Parks koja je kasnije postala poznata kada je 1. decembra 1955. godine odbila da na zahtev vozača autobusa ustupi svoje mesto belom putniku.

Podigla se velika prašina, pa je guverner pod pritiskom morao da sprovede istragu. Poslao je istražitelje na teren koji su otkrili da je okružni šerif lagao da je uhapsio osumnjičene mladiće. Do tada njih četvorica su priznali da su imali seks sa gospođicom Tejlor, ali su insistirali da je ona pristala da učestvuje u tome. Samo jedan mladić, Vili Džo Kalpeper, je rekao da je Rejsi bila prisiljena na seks.

Plakala je i tražila je od nas da je pustimo kući kod svog supruga i bebe rekao je. Uprkos ovom priznanju, Velika porota, je 14. februara 1945, ponovo odbila je da podnese optužnicu.

Aktivisti za ljudska prava nastavili su svoju borbu, a Rejsi Tejlor je nestala iz videokruga javnosti. U strahu od odmazde, preselila se sa porodicom na nekoliko meseci u Montgomeri kod Roze Parks, a zatim i u centralnu Floridu, gde je se bavila branjem pomorandži.

Razvela se od supruga koji je preminuo po početkom 1960-ih, njihovo jedino dete je poginulo u saobraćajnoj nesreći 1967. Posle je imala još dva partnera, a obojica su preminuli. Dugo je živela u Vinter Hejvenu, na Floridi, pre nego što je loše zdravlje nateralo njene rođake da je vrate u Abervil.

Skoro sedamdeset godina nakon silovanja, gradonačelnik Abevilea i predstavnici zakonodavne vlasti uputili su 2011. godine izvinjenje Rejsi Tejlor i to u crkvi odakle se vraćala kada se dogodio zločin.

Rejsi Tejlor je preminula u Abevilu, tri nedelje nakon objavljivanja filma Silovanje Rejsi Tejlor”, dokumentarca o zločinu u kome se sećala kako je lako mogla biti ubijena. “Samo je Gospod bilo sa mnom te večeri”, rekla je.
Povezane vesti