NAKON AMERIKE Netanjahu: Izrael se sprema da se povuče iz Uneska

12.10.2017 21:50:23
Broj pregleda: 26
Podeli Tvituj Podeli na G+

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je danas da se ta zemlja sprema da se povuče iz Uneska (UNESCO), Agencije za nauku, obrazovanje i kulturu Ujedinjenih nacija.

Prema prvim informacijama, on je naložio Ministarstvu spoljnih poslova te zemlje da napravi pripreme za povlačenje iz Uneska, nakon današnje odluke SAD da napusti tu organizaciju.

Naime, on je odluku SAD, koje su pre nekoliko časova saopštile da će napustiti Unesko, ocenio kao hrabru i moralnu”.

To je hrabra i moralna odluka jer je Unesko postao teatar apsurda. Umesto da čuva istoriju ona je iskrivljuje rekao je Netanjahu, preneli su izraelski mediji.

Portparolka Stejt departmenta Heder Nauert je danas ranije saopštila da će se SAD iz Uneska povući do kraja 2018. godine, zbog potrebe za reformama i zbog antiizraelskog raspoloženja u toj organizaciji.

Na dan 12. oktobra 2017. godine Stejt Department je obavestio direktorku Uneska Irinu Bokovu o nameri da se SAD povuku iz organizacije. Odluka nije doneta olako i odražava američku zabrinutost oko gomilanja neizmirenih obaveza u Unesku, potrebom za fundamentalnim reformama u organizaciji i antiizraelskih stavova u Unesku rekla je ranije danas Nauert.

Unesko je kao prvo telo UN primio Palestinu kao punopravnu članicu, 2011. godine, iako je Izrael dugo optuživao za anti-izraelski stav.

Izrel i SAD su predvodili intenzivne diplomatske napore da regrutuju članice Uneska da glasaju protiv kontroverznih mera.

Ambasador Izraela pri UN Dani Danon izjavio je ranije danas da odluka SAD da se povuku iz Uneska predstavlja cenu koja se plaća zbog diskriminacije Izraela”, dok predsedavajući gornjeg doma ruskog parlamenta Konstantin Kosačev smatra da takav potez priliči odmetničkoj državi”.

BOMBA IZ VAŠINGTONA Amerika se POVLAČI iz Uneska

AFP prenosi da je Danon u saopštenju naveo da odluka Vašingtona označava novu eru” u UN, nakon što je Stejt department naveo da je odluka delom izazvana zbog stalne pristrasnosti u Unesku usmerene protiv Izraela”. Agencija podseća da se Vašington protivi bilo kakvom potezu tela UN ka priznanju Palestine kao države, pošto veruje da pre toga mora da bude postignut mirovni sporazum na Bliskom istoku.

TASS prenosi da je predsedavajući ruskog Saveta federacije Kosačev, reagujući na potaz SAD, ocenio da je u nizu odluka o napuštanju sopstvenih međunarodnih obaveza, ovaj potez deluje posebno sramotno”.

On bi više odgovarao nekoj odmetničkoj državi, a ne odgovornoj globalnoj sili, kakvom se SAD stalno predstavljaju. Ova odluka neće doneti dobra SAD, a Vašington je ozbiljno oštetio sopstvenu tvrdnju za globalnim moralnim liderstvom”, napisao je Kosačev na Fejsbuku.

Pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike, AP navodi da se administracija predsednika SAD Donalda Tramp već mesecima pripremala za mogućnost napuštanja Uneska, što je Vašington danas zvanično i saopštio, te dodaje da ovo nije prva takva odluka SAD.

Agencija tvrdi da se očekivalo da ova odluka bude objavljena do kraja ove godine, kao i da je nekolicini diplomata koji su imenovani na funkcije u misiji SAD pri Unesku letos rečeno da je sve na čekanju i savetovano im da potraže druge poslove.

Trampova administracija u predlogu budžeta za narednu fiskalnu godinu, prema AP-u, nije imala stavku koja predviđa mogućnost ukidanja restrikcija na finansiranje Uneska koje je Vašington ranije uveo. Navodi i da su se na nedostatak osoblja u misiji i planova za finansiranje Uneska nadovezivale stalne optužbe na račun ove agencije UN koje su dolazile od visokih američkih zvaničnika, uključujući i ambasadorku SAD pri UN Niki Hejli.

U agencijskom izveštaju se podseća da su se SAD tokom 80-ih godina 20. veka povukle iz Uneska, a pored lošeg upravljanja navedeni su i politički razlozi, da bi se potom vratile u članstvo 2003. Ova agencija prenosi da je američki Stejt department saopštio da se SAD od 31. decembra 2018. povlače iz Uneska, dok je prethodno u Rojtersovoj vesti stajalo samo da odluka stupa na snagu 31. decembra”.

Odluku nije bilo lako doneti i ona odražava zabrinutost SAD zbog sve većih neizmirenih obaveza u Unesku, potrebe za reformisanjem iz osnova ove organizacije i stalne pristrasnosti u Unesku usmerene protiv Izraela”, navedeno je iz Stejt departmenta.

U saopštenju stoji i da će SAD nastojati da da budu i dalje angažovane kako zemlja nečlanica sa statusom posmatrača kako bi doprinele američkim stavovima, perspektivama i ekspertizom”.

U ime Uneska reakciju na potez Vašingtona uputila je generalna direktorka te organizacije Irina Bokova.

Nakon što sam primila zvanično obaveštenje državnog sekretara SAD Reksa Tilesrona, kao generalna direktorka Uneska želim da izrazim duboko žaljenje zbog odluke SAD da se povuku iz Uneska saopštila je Bokova.

Ona je dodala da odluka SAD predstavlja gubitak za multilateralizam i celokupnu UN porodicu”.

Rojters podseća da su SAD značajna smanjile budžetska davanja za Unesko 2011. u znak protesta zbog odluke o dodeljivanju punopravnog članstva Palestincima.
Povezane vesti